Otvoren hrvatski zračni prostor

Ivan Mišetić, predsjednik uprave Croatia Airlinesa, u Otvorenom je izjavio kako od sutra iz Hrvatske kreću letovi prema Beču i obratno, a nada se i da će se uspostaviti i dio linija prema Njemačkoj. Kaže da nema znanstvenih dokaza koliko vulkanski pepeo može naštetiti motorima zrakoplova. I Croatia Airlines će tražiti pomoć od EU-a ako to učine i druge europske aviokompanije, najavio je.

Krizna skupina i pomoć aviotvrtkama

Hrvatska kontrola zračne plovidbe danas je priopćila da je od 8 sati otvoren zračni prostor Republike Hrvatske bez ograničenja. Zbog dinamike promjena najnovijih zrakoplovno-meteoroloških podataka, naše obrade i donošenja operativnih odluka, slijede dalja priopćenja, stoji u obavijesti glasnogovornice HKZP-a Olivere Ilijaš.

U priopćenju se podsjeća da je Croatia Airlinesom od četvrtka trebalo letjeti oko 14.500 putnika. Ukupni se gubici još procjenjuju, a pretpostavlja se da je ta tvrtka dosad pretrpjela izravnu financijsku štetu od oko 2,000.000 eura.

Europa otvara zračne luke

S obzirom na erupciju vulkana na Islandu, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je izvanredni sastanak Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom. Zaključeno je da će HKZP postupati u skladu s metodom izabranom na telefonskoj konferenciji o utjecaju vulkanskog pepela, održanoj u organizaciji EUROCONTROL-a, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatske.