Predizborna zastrašivanja

Austrijanci izlaze ove nedjelje na predsjedničke izbore. Odlučit će tko će biti prvi među njima idućih šest godina. Naravno, kao i u bilo kojim drugim izborima, važni su kandidati, mogućnost izbora te birači koji svojim izlaskom potvrđuju koliko im je stalo do ostvarivanja demokratskog prava. Svemu tome u pravilu se dodaje: lijepo vrijeme ili ružno vrijeme, kao najčešći razlozi za veći ili manji izlazak na birališta. Jednako tako i prepoznatljivost koji će kandidat osvojiti najviše glasova jer ostali jednostavno to ne zaslužuju, zbog loših prezentacija svojih programa ili upravo zbog tih programa!

U slučaju Austrije potpuno se izvjesnim čini da će dosadašnji predsjednik Heinz Fischer zadržati svoje mjesto i idući mandat. Naime, dvoje njegovih protukandidata u potrazi za atraktivnošću više nego razumom, pokušavaju zadobiti povjerenje birača onim što većini građana suvremene europske države nije prihvatljivo!

Ultradesničarka Barbara Rosenkranz pokušava po tko zna koji put oživjeti ideju kako nije bilo sve tako loše za vrijeme nazi ere i kako bi trebalo ukinuti austrijski Zakon o negiranju nacističkog režima! To je trebalo probuditi kod nekih sentimente, a njoj osigurati glasove.

S dosadašnjih njezinih skupova bilo je vidljivo da je probudila i privukla brojne ljevičare koji su ustrajno i oštro prosvjedovali, a nju je osiguravala policija. Ne treba ni spominjati kakvu je buru izazvala njezina nominacija kao kandidatkinje Slobodarske stranke, ne samo kod raznih židovskih udruga već i kod političara s lijeve i desne strane centra. To je austrijski skandal, zaključili su mnogi. Naknadna tumačenja što je mislila kada je rekla... te da nije ultradesničarka, teško da su ikome bila dovoljno uvjerljiva!

Dakle ta i takva kandidatkinja, majka desetero djece, želi predstavljati Austriju u svijetu! Naime, uloga predsjednika u Austriji najizraženija je na međunarodnom planu, ona predstavlja zemlju, otvara mogućnosti novih suradnja i povezivanja.

Treći kandidat s konzervativne strane političkog spektra Rudolf Gehring, zagovara stroge kršćanske obiteljske vrijednosti i shodno tome zalaže se za zabranu gradnje minareta u Austriji. U demokratskim društvima, društvima sloboda i raznolikosti, što potvrđuje i kandidatura dvojca Rozenkranz - Gehring, brisanjima povijesti, zabranama i isključivošću teško da se mogu dobiti izbori.

Stoga Heinz Fischer mirno može očekivati nedjeljno jutro, ali i objavu rezultata. Naravno, nije Austrija jedina zemlja u Europi gdje se aktiviraju predizborni ultradesni gejziri! Za manje od dva tjedna na parlamentarne izbore će Britanci, zbog čega je Britanska nacionalna stranka aktivirala sve snage ne bi li se čulo i za nju i njezina stajališta. Načinili su i manifest kako bi se njihov nastup ozbiljno shvatio i prihvatio.

Što nude? Zabrane i iseljenja, deportacije! Masovnu imigraciju u Veliku Britaniju treba zaustaviti, tvrde, uz upozorenje da su oni jedini koji to mogu i učiniti. Podrobnije taj dio nije razrađen, to bi istomišljenici radili u hodu s time da bi neki migranti ubuduće mogli dobiti dozvole ali samo u specijalnim okolnostima. Što to podrazumijeva, može se samo zamisliti! Istodobno predlažu da se daju "otpremnine" za povratak imigranata u zemlje etničkog podrijetla ili ih jednostavno treba deportirati. Svoju samo bijelci politiku malo su ublažili nakon odluke suda da je takvo što protuzakonito! Stranka ima još ideja o zaštiti domaćeg: napuštanje EU-a te povlačenje britanskih vojnika iz Afganistana.

Ipak, ti i takvi uspjeli su na prošlim izborima za Europski palament te se nadaju sreći, i ovdje se na razum ne računa, da će dobiti prvog zastupnika i u Wesminsteru! Naravno, riječ je o pravu da se osniva stranka, da se čuju njezina razmišljanja te, dok je u skladu sa zakonom, da neometano djeluje! Međutim, na početku 21. stoljeća strah od drugih i drugačijih koji se manifestira kroz izoliranje ili deportiranje ne može opravdati ni jedna domaća kriza pa ni gospodarska kojoj smo svi podlegli, još manje želja za uspjehom na izborima! Podcjenjivanje je to vlastitih sunarodnjaka.