Haag traži registar branitelja?

Obrana dvojice optuženih bosanskih Srba u Den Haagu, Miće Stanišića i Stojana Župljanina, traži uvid u registar hrvatskih branitelja. Stanišićev i Župljaninov odvjetnik kaže da žele dobiti potvrdu autentičnosti registra jer se u njemu navode neke osobe za čije su ubojstvo optuženi njegovi branjenici.
To se osobito odnosi na neke osobe koje ti svjedoci spominju kao moguće žrtve, rekao je odvjetnik Slobodan Zečević

Registar koji je objavljen nelegalan je, nepotvrđen i objavljen protuzakonito. Ta situacija još jednom pokazuje što znači objava registra branitelja, svaki branitelj može imati silne neugodnosti, izjavio je Andrija Hebrang (HDZ). Davorko Vidović iz SDP-a kazao je kako ne vidi nikakvog razloga da ti podaci ne budu dostupni Haškom sudu. Sudjelovanje u Domovinskome ratu bila je obveza svih građana ove zemlje i to samo po sebi niti je inkriminirajuće djelo niti je zločin, dodao je.

Završi li registar na Haškom sudu, ne znači da će biti dostupan javnosti. Hrvatska može zatražiti da to bude takozvani dokaz pod pečatom, kazao je odvjetnik Goran Mikuličić. Dodao je kako čak postoji mogućnost da se materijali daju na uvid Haškom sudu i da se nakon toga vrate te da se uopće ne uvedu u spis. Ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović rekao je kako nije dobio zahtjev iz Haaga.