Novo doba

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan stigao je u službeni posjet Grčkoj! Dolazak turskog premijera u Atenu, gdje je bio prije šest godina, prati se s velikim zanimanjem, a neki mu daju predznak revolucionarni i prije njegova kraja. Očekivanja s obje strane u svakom slučaju su velika. Naime treba imati na umu višegodišnje napete odnose dviju zemalja koji su rezultirali time da su u zadnjih 30 godina Grčka i Turska bile tri puta na rubu rata. Sporenje i dalje traje oko granice na Egejskom moru, ali i nafte te nerješenog problema Cipra podijeljenog od 1974. nakon turske invazije na otok kao odgovor na vojni udar u Ateni. Stvari su se između Atene i Ankare počele mijenjati kada je 1999. potres, nesreća zbližila narode. Početno spontano slanje pomoći dovelo je do toga da su i vođe dviju zemalja pružili ruke te potpisali sporazum o unapređivanju odnosa.

Današnji posjet, u koji su u Atenu iz Ankare stigli ne samo premijer već gotovo i cijela vlada te 80 poslovnih ljudi, najava je novog važnog zaokreta. Posjet se događa u vrijeme kada Grčka opterećena krizom jedva dolazi do daha, a stanovništvo suočeno sa svim mogućim rezanjima gubi strpljenje očekujući neko rješenje. Najnoviji zajednički sastanak vlada dviju zemalja tu bi mogao ponuditi nešto novo, dodatak na paket iz Bruxellesa!

Poznato je da je nakon velikih muka, političkih problema, EU ponudio Grčkoj pomoć od 110 milijarda eura. To je za rasplet dobar početak, ali do izlaza iz krize Grci se sami moraju dobrano potruditi i drastično smanjiti potrošnju. Stoga su mnogi zapadnjaci savjetovali uz ostalo rezanje u obrani kako bi se smanjila potrošnja.

Posljednjih godina Grčka na obranu troši mnogo, daleko više od bilo koga u krugu EU-a, 5,6% svoga BDP-a. To je oko 13,4 milijarde eura. Novim kriznim planom ove godine to ne bi smjelo prijeći 3%.

Istodobno Turska je 2008. potrošila, prema podacima ISS-a (Međunarodne strategijske studije), 10,2 milijarde na obranu, a godinu dana poslije 9,9 milijarda. Ali prema prognozama, ove godine rast turskog gospodarstva veći je od bilo koje članice EU-a te Ankari nisu toliko nužna rezanja potrošnje.

Ipak i jednoj i drugoj zemlji dobro bi došle uštede u nadasve skupoj utrci u naoružanju, istaknuo je uoči dolaska premijer Erdogan. Kako su i jedna i druga zemlja najavile da žele demilitarizaciju Egejskog mora, uštede su na pomolu! Naravno uz to se obavezno dodaje poštovanje međunarodnih konvencija i zakona. Potpiše li se sada takav dogovor, otvorit će put da se korak po korak riješe desetljećima nagomilani problemi.

Koliko je ono što se događa u odnosima dviju strana seizmički pomak potvrđuje činjenica da će grčka vlada održati zajednički sastanak s turskim premijerom i njegovom gotovo cijelom vladom pristiglom u posjet, 10 ministara!

Jedan od njih, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu uoči tog susreta istaknuo je da prije svega u ovom trenutku žele biti solidarni s Grčkom. A što se želi postići: promijeniti percepciju da su dvije zemlje u stalnom nadmetanju. Posjet jest revolucionaran, tvrdi Davutoglu, u tome što želimo minimalizirati napetosti, ali maksimalizirati suradnju!

Područja o kojima će se razgovarati i potpisivati sporazumi, navodno 21 dokument, obuhvaćaju sve - od turizma, obrazovanja, transporta, kulture, do energetike, zaštite okoliše, migracije... S jedne strane evidentna kriza koju treba rješavati, a s druge nešto što se ne može ignorirati.

Turska je postala na neki način regionalna sila, članica G20 skupine vodećih gospodarstava svijeta s gospodarskim rastom od 5% za ovu godinu. Istodobno Turci su prošli svoje padove, prije gotovo osam godina bankovna kriza rješavana je i MMF-ovim "paketom" pomoći. Stoga gosti domaćinima mogu prenijeti mnoge korisne savjete! Domaćini koji podupiru ulazak Turske u EU istodobno su sigurni da će unapređenje odnosa biti potez u pravome smjeru, gdje sigurnost i stabilnost pojedinih regija igra ključnu ulogu!

Mnogo je toga što ih povezuje i čini mogućim najavu da će se zajednički sastanci vlada održavati svake godine!