Miris novca

U Reporterima prošlog tjedna svjetska stručnjakinja za mirise Sissel Tolaas, na zahtjev švicarskog lanca hotela, utvrđivala je miris Švicarske! Sve ima svoj miris pa se tako i država može mirisno određivati: planine, stijene, rijeke, gradovi, ljudi. U svakome dijelu svijeta gdje postoje hoteli iz tog lanca, gosti bi se trebali osjećati kao u Švicarskoj! To žele vlasnici, platili su istraživanje, a gosti će tek osjetiti hoće li ih se taj miris dojmiti.

Sve, baš sve se može utvrditi. Kada je o Švicarskoj riječ, tragom stereotipa, kako miriše novac: jaaaaaaaako dobro! Mislite? A luk, sir, znoj... nije baš nešto. Tko zna tko je bio vlasnik, u čijim je rukama novčanica bila prije nego što smo mi, eto, krenuli u analizu. No bolje ne cjepidlačiti, novac je novac s mirisom ili bez njega!

Zanima me koliko su sposobni francuski policajci i sve ostale pripadajuće snage da ustanove kamo su nestale ukradene slike iz Muzeja moderne umjetnosti u Parizu. Kako mirišu slike, koji je miris remek-djela? Imaju li tragači dobar nos?

Za sada uspješno, tvrdi se, jedan lopov jučer je zorom ranom "premjestio" pet remek-djela. Znao je što odnosi jednako kao i to da je sigurnosni sustav bio šepav već nekoliko tjedana. Možda tu leži i motiv: bolje ja, a ne netko drugi!Teško da je onaj koji se penjao po prozorima to učinio za vlastiti užitak jer ljubi umjetnost iznad svega i smatra da tuđe oči i nespretni koraci, a još više mirisi ljudi koji mimo slika u muzeju prolaze mogu oštetiti to golemo nacionalno blago. Bilo kako bilo, na putu u za sada nepoznato jesu slike Pabla Picassa, Henrija Matissa, Georgesa Braqea, Amadea Modiglianija i Fernanda Legera. Sve skupa 100 milijuna eura. Kako to tek miriše!

Ne treba biti prepametan i zaključiti kako se roba neće prodavati na otvorenom. Veliko blago, ako se ne preduhitri, putuje u neki privatni trezor, gdje će vlasnik ili vlasnici u trenucima samoće, kao i oni gosti u švicarskom lancu hotela, imati privid da su drugačiji od ostalih, povlašteni. No lopov je lopov, krao novčanike, zelje ili slike, jednako je to i onaj koji ukradeno kupuje i zatim skriva.

Uvjerenje da je zbog goleme količine novca nekome predodređeno da može sve, a često i može, ne miriše na dobro! Pokradene slike dio su ne samo nacionalne kulture Francuza, već su one kolektivno nasljeđe ovog svijeta, što nas sve zajedno čini boljima i vrednijima. Mogućnost da ih svi možemo vidjeti neprocjenjiva je, miriše na vječnost!

Činjenica jest da u ovoj već otrcanoj globalnoj krizi trgovina umjetninama bilježi stalan rast. Recesija je mimoišla umjetnine gotovo kao i trgovinu oružjem. Posao gotovo cvate! Naime, tu i tamo iz nekih aukcijskih kuća stižu vijesti kako su toga i toga autora prodali za "neočekivano mnogo"! Što to znači? Je li vlasniku, prevedeno na dnevni rječnik, hitno da se riješi "nepoznanice" sa svog jednako tako nepoznatog računa? Bolje da je u sefu slika nego toliko novca, prostora i naknadnih istraga.

Istodobno na "slobodnom" tržištu nabavljači, specijalisti iz udruge Organizirani kriminal na usluzi, jednostavnije barataju umjetninama. To je kao golema količina keša u nastajanju! Ako je i desetina od pune cijene, mogu pitati pošto je bilo koji mirovinski stup i od njih napraviti vlastitu Akropolu, da se zna tko je bio lopov stoljeća, i oni su tašti, vole spomenike. Dakle tanka, mala rola bolja je od bilo koje kreditne kartice, a izgledi da vas tragači pronađu čine im se vrijedni rizika.

Podsjećam da se nedavno navršilo 20 godina od pljačke Muzeja Isabelle Stewart Gardner u Bostonu. Lopovi nepoznati, kako onda tako i danas! Te 1990. mnogi su ostali bez daha kad je objavljena vrijednost pokradenih umjetnina: 500 milijuna dolara, pola milijarde nestalo je u 81 minutu, koliko je trajala pljačka.

Sumnjivaca mnogo, ali...

U međuvremenu onaj koji posjeduje slike, uz ostalo Rembrandta, dobro ih čuva već dva desetljeća, ni ne gleda ih za svaki slučaj. FBI sastavlja potjernice, ali nitko se, čudna li čuda, ne javlja za milijunske nagrade. Nakon toliko vremena valjda priprema novu akciju, a nas će ponovno zaprepastiti vrijednost pokradenog i spretnost lopova. Koliko dugo igra ovaj isti film?