Sporazum Mussolini - Hitler

Takozvanim Listopadskim protokolom godine 1936. o vojnoj i političkoj suradnji nacistička Njemačka i fašistička Italija postavile su temelj budućoj Osovini Rim-Berlin, a nacistička Njemačka i militaristički Japan zaključili su takozvani Antikominterna pakt. Iduće godine tom paktu se pridružila i Italija.

Te tri sile napustile su Društvo naroda, kako bi imale odriješene ruke za osvajačke pohode. Nakon toga Njemačka je pripojila Austriju i zaposjela Čehoslovačku, Italija je zaposjela Albaniju, a Japan proširio osvajanja u Kini.

Kako bi učvrstile međusobne veze i podržale jedna drugu u agresivnim pohodima, Njemačka i Italija sklopile su na današnji dan 1939. ugovor o vojnoj i političkoj suradnji, nazvan čelični pakt ili Osovina Rim-Berlin.

Te tri sile, vezane među sobom ugovorima o vojnoj i političkoj suradnji, jačaju svoje odnose 27. rujna 1940. stvaranjem još agresivnijeg saveza - Trojnog pakta, kojim se Osovina Rim-Berlin proširuje na Tokijo. Tada je već svijet krenuo putem rata, u kojemu će se slomiti fašistička Osovina, a osvajački pohod koji je povela završiti njezinim porazom.