Bernardić na čelu zagrebačkog SDP-a

Novi je šef zagrebačkog SDP-a saborski zastupnik Davor Bernardić. Stranačko članstvo odlučilo je to danas u velikom postotku - dobio je čak 2360 glasova od ukupno 3757 (63,3%). Njegov protukandidat, zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika Ivo Jelušić, dobio je gotovo dvostruko manje povjerenje, samo 1370 glasova (36,7%).

Dragi moji SDP-ovci i SDP-ovke, ovo je još jedna pobjeda SDP-a. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore te protukandidatu Ivi Jelušiću. Hvala vam što vjerujete u mene i ja vjerujem u vas. Od danas počinje novo doba u kojem ćemo njegovati politiku zajedništva, suradnje, poštovanja, dostojanstva i politiku okrenutu prema čovjeku. Smatram da zagrebački SDP može bolje i sve pozivam na jedinstvo. SDP vas neće iznevjeriti, poručio je Bernardić u pobjedničkom govoru.

Bernardić smatra da između Gradske skupštine i gradske uprave mora postojati suradnja. Osvrnuo se i na Vladu rekavši da nema snage voditi Hrvatsku, pa je zadatak SDP-ovaca u Zagrebu osigurati pobjedu stranke i po njemu budućeg premijera Zorana Milanovića.

Na pitanje novinara o prljavoj kampanji Bernardić je rekao da ona nikada nikomu nije donijela ništa dobro i to se vidjelo. Smatra da treba zaboraviti podjele i okrenuti se budućnosti. Na upit što je bilo dobro u zagrebačkom SDP-u za vrijeme Milana Bandića rekao je da je bilo pozitivnih stvari i da od njih ne treba bježati, ali da je bilo i dosta pogrešaka koje treba ispraviti. Bernardić se osvrnuo i na Varšavsku. Rekao je da poštuje i podupire odluku Gradske skupštine.

Jelušić je čestitao Bernardiću i naglasio da su oni jedna stranka. Ponosi se svojim radom u SDP-u te je najavio da će raditi i dalje. Očekuje da se svi koji su bili za njega na izborima s njim priključe SDP-u grada Zagreba. Osjećam se kao Churchill koji je sjedinio naciju, dobio rat i izgubio izbore, ispričao je Jelušić svoj odgovor kolegi koji ga je pitao kako se osjeća.

Jelušić je prije izjavio da će dati ostavku na mjesto dogradonačelnika ako ne dobije potporu SDP-a. Večeras je rekao da je nije dobio i da će povući poteze. Nije precizirao o kojim je potezima riječ. Nakon neprestanih upita novinara hoće li dati ostavku na mjesto dogradonačelnika rekao je da se ne povlači iz politike, a iz SDP-a nikada.

Bernardić je rođen 5. siječnja 1980. u Zagrebu. Završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer fizike, a pohađa i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu. Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini postaje 2006., a tu je dužnost obnašao do travnja 2009. Od početka 2008. sjedi u SDP-ovim zastupničkim klupama u Hrvatskom saboru, gdje je član nekoliko parlamentarnih odbora.

Podsjetimo, Bernardić, saborski zastupnik SDP-a i bivši čelnik Foruma mladih te stranke, u prvom je krugu osvojio 1.743 ili 44,22% glasova. No to mu nije bilo dosta za pobjedu jer je za to trebalo više od 50% glasova. Jelušić, koji je nakon izlaska iz stranke Milana Bandića privremeno zasjeo na čelo zagrebačkog SDP-a, dobio je 1.405 ili 35,64% glasova članova zagrebačkog SDP-a. Oni su se do danas borili za 900 glasova Željke Antunović, koliko je ona osvojila u prvom krugu.

SDP-ovo članstvo biralo je predsjednika gradske organizacije te čelnike mjesnih organizacija. Za sve ostale stranačke dužnosti izbori će se održati na konvenciji u lipnju, na kojoj će pravo glasa imati 490 stranačkih izaslanika.