Počelo je!

Počelo je, počelo je svjetsko nogometno prvenstvo, prvo na afričkome tlu! U međunarodnim odnosima to je vijest broj jedan jer  Kup je daleko više od sporta. Afrika napokon u vijestima dobiva nove sadržaje ne vezane uz siromaštvo, glad, AIDS, korupciju i kriminal. Ovo posljednje nije baš potpuno iščezlo s ulica južnoafričkih gradova a onda ni iz napisa i javljanja stranih medija, ali domaćini i gosti se nadaju da neće preuzeti primat na prvenstvu. Svjetski kup trebao bi biti raskoš natejecanja, najboljih, najslavnijih.Pružiti barem mjesec dana potpuno različitu sliku od one s kojom se Južnoafrikanci, svakodnevno susreću. Upravo zbog sebe samih oni su se žestoko potrudili da bude što bolje a oni zapamćeni kao dobri domaćini Kupa dobre nade!

Najveći nogometni turnir na svijetu, drugi sportski događaj nakon Olimpijade, pratiti će gledatelji iz 215 zemalja, stotine milijuna ljudi! I njima također dani nogometa promjeniti će dnevni ritam zabave, omogućiti povremeni zaborav na ono što ih i onaka čeka.

Johannesburg je dans ušao u nogometnu povijest a njegovo izrazito crno predgrađe gdje je jedan od najvećih stadiona dobilo je najsjajniju boju.

Naravno sport i politika nerazdruživo su vezani. Zar bi bez toga, ako politiku uzmemo u pozitivnom smislu, bilo izgrađeno toliko mnogo u relativno kratko vrijeme. Nije riječ samo o stadionima već o obnovi ili izgradnji novih cesta i aerodroma. Milijarde dolara uključile su i popravke gradsih ulica te prvi afrički super brzi vlak! Pojačene su snage sigurnosti, dobrovoljnim akcijama obučeno stanovnišrvo pojedinih po kriminalu poznatih četvrti i predgrađa , ukratko ništa ih ne bi smjelo iznenaditi!

Za vrijeme, četverogodišnjih priprema današnjeg spektakla i svih koji će biti u mjesec dana borbe za svijetski kup, Južnoafrikanci su dali snažan poticaj: privatnim investitorima, bankama, financijskom tržištu, podignuvši standarde poslovanja na do tada nezamislivu razinu. Nesmije se zaboraviti činjenica da je Južna Afrika zemlja s najjačim gospodarstvom na kontinentu. Otvorena, demokratska zemlja sa svjetski znanim simbolom i državnikom Nelsonom Mandelom.

U političkom pejsažu mnogi posebno ističu da je Južna Afrika članica G20 i po drugi puta imenovana nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a.

Svoje liderstvo na kontinentu potvrdila je u vrlo dobrom snalaženju u globalnioj financijskoj krizi zahvaljujući, manje domišljatosti političkih poteza, već golemim rezervama sirovina koje mnogi ističu kao "fantastične"!

Ta i takva afrička zemlja u mnogome je primjer no to ne znači da sama nema probleme koji stalno rastu čekajući sustavnije rješavanje. Bolest korupcije nekako se teško lječi, nezaposlenost bilježi neslavno visoke stope a svaki osmi stanovnik je HIV pozitivan. velika većina stanovnika preživljava i dalje s 2 dolara dnevno. Bolnice su u katastrofalnom stanju a škole ih uspješno sljede. astruktura se doslovce na mnogim mjestima raspada. Alkohol i droga sljede jad u stopu!

Svi ti problemi nastali su davno prije, no to više ne može biti isprika. Na svakoj novoj vlasti je da se prihvati njihova rješavanja. Sadašnji predsjednik Jacob Zuma, kojem mnogi u startu nisu dali dugi politički život, uspio je u pokretanju neke akcija protiv korupcije a od predsjednika se očekuje više, rješenje. Može li to Jacob Zuma kojem vlastita stranka ANC sve češće stvara probleme. Sam će vrlo brzo izgorjeti, možda i prije isteka prvog petogodišnjeg mandata.

Današnje slavlje otvaranja svijetu i nogometu u Johannesburgu, slika je što se sve može učiniti ako svi u tome sudjeluju. Jesu li Južnoafrikanci, sada u kondiciji, dovoljno zagrijani da tako nastave i pobjede u svakom izazovu? Zajedno smo jači, upozoravao ih je nebrojeno puta Nelson Mandela, u državi koja se oslobodila aparthejda ali ne i teškog nasljeđa podjeljenosti i nejednakosti koje se danas čine većim i težim nego ranije! Poželimo im da i u toj utakmici krenu do pobjede!