Okretanje budućnosti na Bleiburgu

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe u RH, predsjednik Ivo Josipović posjetio je Tezno i Bleiburg, gdje je odao počast žrtvama križnoga puta i položio cvijeće na spomenik žrtvama tragičnih događanja iz 1945. godine.


S predsjednikom i predstavnici SAB-a

Predsjednik Josipović u kratkoj izjavi novinarima nakon polaganja vijenca u Teznom, istaknuo je zadovoljstvo što su se odavanju počasti stradalima u Teznom pridružili predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), pokazavši time snagu pobjednika koji su spremni suočiti se i s tamnim stranama svoje pobjede, prenosi Hina.

Glavni cilj posjeta je Tezno, jedna od najvećih evidentiranih masovnih grobnica poratnih žrtava u Sloveniji. U zatrpanom više kilometara dugom protutenkovskom rovu nalaze se kosti najmanje 18.000 ljudi, većinom vojnika NDH, koji su na područje današnjeg groblja Dobrova dovođeni iz logora u Mariboru i strijeljani potkraj svibnja 1945. godine.

S predsjednikom u izaslanstvu su bili i predstavnici Srpskoga narodnog vijeća, Katoličke crkve te predstavnici romskih udruga u Hrvatskoj. Većina predstavnika Saveza antifašističkih boraca kao i predstavnici Srpskoga narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem, nisu htjeli produžiti u Bleiburg, izjavivši da ondje nemaju što tražiti, jer, kako su rekli, tamo nema žrtava, a pogotovo nema nevinih žrtava.

Pupovac je pojasnio da Bleiburg nije mjesto stradanja, nego mjesto obnavljanja ideologije i političkih vrijednosti koje ne mogu prihvatiti i koje moraju ostati iza nas ako se želimo okrenuti budućnosti.


Prijepor staviti u okvire povijesne istine

Josipović je položio vijenac i zapalio svijeće kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događanjima iz svibnja 1945. godine.

Moja je želja da se priča iz Drugog svjetskog rata zaokruži, da se prijepor koji postoji unutar korpusa ne samo hrvatskog naroda, nego i hrvatske države, na neki način stavi u okvire povijesne istine i humanizma, odnosno prava svakoga na svoj grob, naglasio je predsjednik.

Izrazio je zadovoljstvo što su mu se pridružili i prijatelji antifašisti kao i pripadnici manjinskih naroda te, kako je kazao, tako pokazali snagu pobjednika koji prepoznaje i stradanje onih koji su bili na drugoj strani u ratu.

Kao prvi hrvatski predsjednik koji je odao počast žrtvama na Bleiburškom polju, Josipović je izrazio nadu da će se tim činom zaokružiti bolna tema iz hrvatske prošlosti kako bismo se kao moderna zemlja, utemeljena na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenuli budućnosti.

Na to su se područje u svibnju 1945., nakon pobjede jugoslavenske partizanske vojske, povukle tisuće vojnika NDH i hrvatskih civila, nadajući se predaji savezničkim snagama. No, vraćeni su i predani jugoslavenskim komunističkim vlastima te ih je velik dio ubijen na tzv. križnom putu, a samo ih je manji dio stradao na samome Bleiburškom polju.