GSV nastavlja s radom?

Predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta rekao je kako je pozvao koordinaciju GSV-a na sastanak u petak kako bi dogovorili daljni rad GSV-a. On ne vidi razloga da se sastanak ne održi.

Kaže da mu je koordinator u GSV-u Ozren Matijašević rekao kako će se odazvati sastanku, a to je potvrdio i sam Matijašević.

Ne vidim razloga da ne dogovorimo cjelodnevni sastanak na kojem ćemo raspravljati kako unaprijediti rad GSV-a, da GSV počne funkcionirati i raditi. Nefunkcioniranje GSV-a nije dobro ni za koga, rekao je Kalmeta nakon sastanka sa sindikatima javnih službi.


Povećanje od 17 kuna

S njima je pak razgovarao oko sporazuma koji su ti sindikati s Vladom potpisali prije godinu dana, a riječ je o dijelu sporazuma vezanog uz usklađivanju plaća u javnom sektoru sa BDP-om.

S obzirom na to da je BDP pao za više od pet posto, stekli su se uvjeti za reviziju sporazuma vezano za osnovicu za plaće u javnim službama, rekao je nakon sastanka predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Vlada prema sporazumu mora povećati osnovicu plaće u odnosu na inflaciju, ali s obzirom na to da ona iznosi 0,73 posto, to bi bilo povećanje plaće u javnim službama za 17 kuna.

Predstavnici Vlade pristali su na osnivanje povjerenstva za reviziju koje će se sastati sljedećeg tjedna. Nakon toga ćemo donijeti odluku hoćemo li se odreći 17 kuna ili ne, rekao je. 

Kalmeta je zadovoljan sastankom, a kaže i kako se sa sindikatima dogovorio i o nastavku razgovora o kolektivnom ugovoru, koji istječe krajem srpnja, i božićnicama. Sastat ćemo se već sljedeći tjedan i dogovorom doći do rješenja, rekao je.


Umjesto povišice, smanjenje plaće

Prema sporazumu potpisanom u svibnju prošle godine, plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. usklađuju se s inflacijom, a povišica od šest posto bit će im vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za dva posto.

U međuvremenu, zbog gospodarske krize, plaće u javnim i državnim službama smanjene su za šest posto.

Sindikati su do sada uspješno odbijali Vladin prijedlog da se ove godine ukinu regres, božićnica i darovi za djecu zaposlenima u državnim i javnim službama te državnim i javnim poduzećima.

Jedino je pregovarački odbor Sindikata državnih službi nedavno s Vladom potpisao sporazum kojim se iskazuje suglasnost da se u ovoj godini ne isplati božićnica, nego da se sredstva preusmjere odgovarajućom preraspodjelom za pomoć nezaposlenima.