Otvorenje Pula film festivala

Projekcijom nezavisnog filma, znanstvenofantastične drame The Show Must Go On debitanta Nevija Marasovića te tradicionalnim vatrometom počeo je 57. festival igranog filma u Puli. Tijekom 15 festivalskih dana gledatelji će moći uživati u novim hrvatskim i  svjetskim filmovima. Organizatori su pripremili posebno iznenađenje za goste svečanog otvorenja.

Naime balet HNK Ivana pl. Zajca izveo je originalnu koreografiju Staše Zurovca na skladbu Šetnja kroz mjesto Ennija Morriconea iz filma Malena Giuseppea Tornatorea. Prikazani su i kratki ulomci iz filmova u nacionalnom, popularnom i međunarodnom programu Europolis-Meridijani, uz izjave hrvatskih redatelja, producenata i glavnih glumaca.  Otvaranje festivala vodili su glumci Dora Fišter i Damir Markovina.


Posebnost nacionalnog programa

Nacionalni program održavat će se od danas do 24. srpnja, a međunarodni od 10. do 24. srpnja. Novost ovogodišnjeg izdanja našeg najstarijeg filmskog festivala, koji je londonski The Guardian 2005. proglasio jednim od tri najbolja i najspektakularnija svjetska festivala na otvorenom, jest to što će u nacionalnom programu biti prikazane i koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom.

U nacionalnom natjecateljskom dijelu bit će prikazano 10 filmova; sedam u glavnoj sekciji, a tri u sekciji manjinskih koprodukcija. Osim spomenutog Marasovićeva ostvarenja, u konkurenciji su još dva debitanta: Ivan-Goran Vitez, koji predstavlja crnohumorni akcijski film Šuma summarum, te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom Sedamdeset i dva dana. Dalibor Matanić predstavit će dramu Majka asfalta, a Ognjen Sviličić 2 sunčana dana. Splitski videoumjetnik Dani Oki predstavlja se dramom Predstava. Jedini film iz glavne sekcije koji je u Hrvatskoj već viđen je ljubavna drama Neka ostane među nama Rajka Grlića.

Među manjinskim koprodukcijama su četiri filma koja je sufinanciralo Ministarstvo kulture, a u njihovu nastanku sudjelovali su hrvatski koproducenti i filmski umjetnici. Prvi je među njima omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije pod nazivom Neke druge priče, u kojem je hrvatsku priču režirala Ivona Juka, a hrvatski koproducent je 4Film. Bosanskohercegovački redatelj Adis Bakrač režirao je film Ostavljeni, a koproducirao ga je zagrebački Olimp film. Bit će prikazan i film Na putu redateljice Jasmile Žbanić. Srbijanski redatelj Srđan Karanović predstavit će se (izvan konkurencije) filmom Besa, a hrvatski koproducent i direktor fotografije je Slobodan Trninić.


Hrvatska premijera 20 međunarodnih ostvarenja

Na desetu obljetnicu pokretanja međunarodnog natjecateljskog programa Festival ove godine u međunarodnom programu Europolis-Meridijani donosi dvadeset filmova s najuglednijih svjetskih festivala, koji će svoju hrvatsku premijeru imati upravo u Puli. Posjetitelji će tako prvi vidjeti najnovije filmove Neila Jordana, Bertranda Taverniera, Jamesa Ivoryja i drugih. Direktorica Pula film festivala Zdenka Višković-Vukić izrazila je zadovoljstvo izborom iz međunarodnog programa koji se, kako je rekla, pokazao punim pogotkom. Svaki dan potpuno ispunjen Kaštel, gdje će za posljednje projekcije biti postavljeno još sjedala, uistinu je napuhao jedra ovogodišnjem festivalu, zaključila je Višković-Vukić.


Posveta Giuseppeu Tornatoreu

Ovogodišnja retrospektiva u sklopu programa Europski filmski redatelji bit će posvećena talijanskom oskarovcu Giuseppeu Tornatoreu. Bit će prikazano pet filmova iz rane i srednje faze njegova stvaralaštva te premijera filma Baaria kojim je otvoren ovogodišnji festival u Veneciji.