Zatvoren Pula film festival

Svečanom dodjelom nagrada odnosno Zlatnih arena u pulskoj Areni zatvoren je ovogodišnji, 57. festival igranoga filma u Puli.

Nakon svečane dodjele nagrada u Areni su prikazana dva filma iz Popularnoga programa, i to film Kako je Gru ukrao mjesec redatelja Pierrea Coffina i Chrisa Renauda te film, odnosno fantastična drama Slika Doriana Graya redatelja Olivera Parkera.


Šest Zlatnih arena Grlićevom filmu

Dobitnik velike Zlatne arene za najbolji film na 57. pulskom filmskom festivalu je Neka ostane među nama Rajka Grlića. Isti film dobio je još šest Zlatnih arena i to za režiju, za najbolju sporednu žensku ulogu Kseniji Marinković za ulogu Marte, za kameru Slobodanu Trniniću, za glazbu Alfiju Kabilju i Alanu Bjelinskom, za scenografiju Ivi Hušnjaku dok je posebna Zlatna arena za ton dodijeljena Srđanu Kurpjelu

Najboljim glumcem proglašen je Rade Šerbedžija za ulogu u filmu 72 dana, a najbolja glumica je Marija Škaričić za nastup u filmu Majka asfalta.

Nagrada publike pripala je komediji Danila Šerbedžije 72 dana.

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Neviju Marasoviću za film The show must go on, a tom je filmu pripala i posebna Zlatna arena za specijalne efekte te Vjesnikova nagrada Breza redatelju Marasoviću za najboljeg debitanta. Zlatna arena za montažu pripala je Mati Ilijiću za film Šuma Summarum redatelja Ivana Gorana Viteza. Istom filmu pripala je i Zlatna arena za kostimografiju i to Zorani Meić.

U kategoriji sekcije manjinskih koprodukcija Nacionalnog programa Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu dobio je Tony Grga za ulogu Alena u filmu Ostavljeni Adisa Bakrača, a za glavnu žensku ulogu Zrinka Cvitešić za ulogu Lune u filmu Na putu redateljice Jasmile Žbanić kojoj je pripala Zlatna arena za režiju tog filma.


Kritičari nagradili Polanskog

U konkurenciji međunarodnog programa Arena za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Sylviji Testud za ulogu Christine u filmu Lourdes redateljice Jessice Hausner, za najboljeg redatelja dodijeljena je Bertrandu Tavernieru za film Princeza Montpensier dok je Arena za najbolji film pripala Roberu Enmussiju, Romanu Polanskom i Alaindu Sardeu, producentima filma Pisac iz sjene redatelja Romana Polanskog.

Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara u konkurenciji međunarodnog programa pripala je Romanu Polanskom za film Pisac iz sjene, nacionalnog programa Neviju Marasoviću za film The show must go on te u konkurenciji manjinskih koprodukcija Jasmili Žbanić za film Na putu.