Još jedna izgubljena godina

Državni zavod za statistiku objavio je kako je i u drugom tromjesečju 2010. nastavljen pad realnoga bruto domaćeg proizvoda za 2,5 posto. To je već šesto tromjesečje zaredom u kojemu se bilježe negativne stope rasta. U svakom slučaju 2010. još je jedna izgubljena godina.

Državni poslodavci u 2011. neće smjeti povećavati plaće, a većina privatnika neće moći. No rashodi građana će rasti. Vlada razmišlja o uvođenju PDV-a na kruh, mlijeko i knjige zbog obveze prema Europskoj uniji.

U pripremi su i novi porezni zahvati - vikendice, automobili i plovila uskoro će se oporezivati u sukladu s njihovom vrijednošću.

Proračun se zasad puni slabije nego što je planirano, a ni u gospodarstvu nema dobrih vijesti. BDP je i dalje u padu za 2,5 posto, industrijska proizvodnja 4,5 posto. Blagi oporavak analitičari očekuju tek za godinu dana.

No nakon objave novog proračuna ne očekuju znatnije pomake. U njemu ne vide želju Vlade da ispuni vlastiti program oporavka. Javni sektor se ne smanjuje kao ni proračunska rupa, za nove investicije nema novca kao ni za reforme. 

Ako pogledate proklamirane ciljeve programa gospodarskog oporavka koji su dobri i na pravom putu i ako pogledate ovaj proračun, vidite da on ne ide tim putem, dapače, on trenutno ide suprotnim putem, izjavio je dr. Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB-a. 

U skladu s programom Vlada bi sljedeće godine trebala smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi i javnim poduzećima za pet posto, provesti reformu državnih poticaja i potpora te mirovinskog sustava. To bi, tvrde stručnjaci, bio pravi put, ali uz političku volju za takve mjere treba osigurati i novac. Proračun za 2011. posljednja je šansa.