Obrane: Generali nepravedno u zatvoru

Završne riječi u predmetu protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) iznose braniteljski timovi. Prvo je govorio Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić, potom njegov odvjetnik Gregory Kehoe.

Obrana generala Gotovine nastavila je s pobijanjem teza Tužiteljstva argumentima da je Gotovina kao operativni zapovjednik poduzeo sve nužne i razumne mjere tijekom operacije Oluja i nakon nje.

Podsjetili su kako je to u svome svjedočenju potvrdio i vojni vještak. Mišetić je naglasio da je Gotovina izdavao zapovijedi o sprečavanju zločina, pokretanju istraga i represivnih mjera protiv počinitelja. Smiješnim smatraju teze Tužiteljstva da je zapovijedima o zaustavljanju poticao kriminalna djela.

Na dnu vijesti pogledajte u videoprilozima dio završnih riječi obrane.

Gotovina je dao jasne naredbe prije Oluje da se trebaju izbjeći kriminalna djela. Rekao je da postrojbe treba upoznati s potrebom da se eliminiraju sve negativne pojave tijekom borbenih aktivnosti te da se treba usredotočiti na sprečavanje paleža i razaranja naseljenih mjesta i gradova, rekao je Mišetić.

Odvjetnik Kehoe govorio je pak o uporabi topništva. Rekao je da dokazi ne podupiru tezu o neselektivnom granatiranju. Oni govore upravo suprotno, topnički su napadi bili u skladu s pravilima ratovanja, rekao je. Obrana je od sudskog vijeća zatražila donošenje oslobađajuće presude.

General Gotovina nepravedno je proveo pet godina u pritvoru. On je hrabar i častan vojnik, kazao je, i svijet i sud duguju mu zahvalnost zbog pobjede nad onima koji su proveli etničko čišćenje i genocid. Pravda zahtijeva da ga se proglasi nevinim, rekao je njegov branitelj Payam Akhavan.

Obrana generala Ante Gotovine pozvala je u podnesku Haški sud da sazove usmeno ročište i objavi presudu ako tijekom vijećanja sudsko vijeće zaključi da će presuda rezultirati trenutnim puštanjem na slobodu generala Gotovine, navodi se u podnesku branitelja Mišetića i Kehoea. Pravila Haškog suda omogućavaju sudskom vijeću da usmeno objavi presudu a naknadno ju pisano obrazloži, podsjećaju odvjetnici.


Kay: U pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu

Čermakov branitelj Steven Kay odbacio je u završnim riječima tezu tužiteljstva da je bivši zapovjednik Zbornog mjesta Knin imao mnogo veće ovlasti od onih koje su mu po toj dužnosti pripadale.

Čermak je imenovan kako bi osigurao normalizaciju života u Kninu i kako bi pomogao međunarodnim predstavnicima u tom gradu, rekao je Kay poručivši da je to bio kratkoročni posao koji se nije obavljao unutar postojeće vojne hijerarhije. On nije bio odgovoran za vojsku i policiju, poručio je.

Tvrdnje tužitelja da je dopuštao atmosferu nekažnjivosti i da je dopustio da se zločini dogode povlače i pitanje što je Čermak zapravo tada radio, kazao je Kay odgovarajući odmah da je Čermak i javno i privatno osuđivao zločine. Je li to ponašanje pripadnika udruženog zločinačkog pothvata?, pitao je Kay. On je osoba koja je bila u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu i nije učinila ništa loše, rekao je.


Završne riječi tužiteljstva

Tužiteljstvo je jučer na raspolaganju imalo šest sati za iznošenje završnih riječi. Tužitelj Alan Tieger rekao je da su zločini koji su počinjeni tijekom Oluje i nakon nje nad srpskim stanovništvom rezultat namjere članova udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a ne Hrvatske. Istaknuo je da nije sporna namjera oslobađanja, nego namjera da se politički vrh okoristi tom okolnošću da eliminira srpsko stanovništvo Krajine. Pogledajte dio završne riječi tužitelja Tiegera.

Hrvatska televizija sjednice iz Haaga prenosi na Drugom programu svakodnevno od 9.30.

Za obje strane završne riječi još su jedna prilika da uvjere Sudsko vijeće u istinitost svojih teza i relevantnost dokaza koje su predočili. Sudski proces počeo je 11. ožujka 2008., na rasprave su potrošena 303 radna dana. U tom razdoblju pred suce Orieja, Gwaunzu i Kinisa izašao je 81 svjedok tužiteljstva i 57 svjedoka obrane. Naknadno su suci pozvali još sedmero svojih svjedoka.

Otvorene, zatvorene sjednice, tajni i javni svjedoci, mnogo povjerljivih dokumenata koje javnost nije ni vidjela, tko će znati što se krije u glavama troje sudaca koji moraju donijeti presudu.

Kako se pretpostavlja, presuda se očekuje najranije do kraja godine, a najkasnije na proljeće 2011. Prema dosadašnjoj praksi Haškog suda, za donošenje presuda sucima je trebalo najmanje dva, a najviše deset mjeseci.

Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005., kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004.

Pogledajte u videoprilozima dio završnih riječi obrane: