Dvotjedni aranžmani

Eto i to se dogodilo! Nakon 20 mjeseci u Washingtonu su održani prvi ozbiljni razgovori o budućnosti Bliskog istoka, odnosno glavnom problemu - odnosima Izraelaca i Palestinaca, točnije stvaranju dviju država uz jamčenje njihove sigurnosti kao preduvjeta za bilo koje buduće korake.

Prvi izravni razgovori Mahmouda Abbasa i Benjamina Netanyahua okončani su najavom učestalih sastanaka, svaka dva tjedna, raznih pregovarača s raznim temama koje se moraju riješiti kako bi se mogao postići mirovni sporazum.

Uz sve sumje da će se išta postići, palestinski predsjednik i izraelski premijer održali su sastanak, dogovorili se za novi i rukovali pred mnoštvom kamera, što je signal da nisu baš letjele stolice kada su bili sami u sobi!

I ta je slika privatnog sastanka obišla svijet: dvojac duboko u raspravi. Dva stolca i omanji stol, nitko više nije bio predviđen za sjedenje, sudjelovanje, prisustvovanje, promatranje intrigantnog dvojca. Razgovarali su bez prevoditelja.

Što je rečeno, rečeno je! U osjetljivim situacijama, a ova je sigurno jedna od najosjetljivijih, neki treći par ušiju, ma kako bio povjerljiv i zaklet na šutnju, nije dobrodošao.

Amerikanci kao domaćini uoči razgovora podsjetili su obje strane da vrijeme istječe i da više ne mogu odgađati donošenje teških odluka. Bez njih jedino je izvjesna potpuna neizvjesnost! Nova kriza, rat, zahvatili bi cijelo područje i ugrozili ne samo stabilnost toga dijela svijeta već i daleko šire. Dvadeset godina razni pregovarači, razni procesi, rukovanja, Nobelove nagrade, sve je to iza njih, a rezultati: nikakvi ili vrlo blizu tome! Broj ubijenih sve je veći, sukobi iscrpljujući, pobjede jedne strane nad drugom nema. Pregovarački stol kao u mnogim krizama ostaje jedino pravo i trajno rješenje.

Novi start je označen! To je ona lakša strana, od danas nadalje slijedi mukotrpan hod po eksplozivnom terenu. Ono što najavljuje ipak neku drugu atmosferu nego što je do sada bila u sličnim situacijama jest reakcija i medija i ljudi umornih od stalne tame na Bliskom istoku. Izravni razgovori Netanyahua i Abbasa najavili su promjenu koja je kod većine dočekana s dobrodošlicom.

Je li jedan sastanak promijenio stajališta ekstremista u redovima Palestinaca i Izraelaca, primirio ih i priveo realnosti? Naravno nije, ali ako su pregovarači ozbiljni, hoće!

Hamasova objava da odbacuje washingtonski sastanak, na koji nije pozvan, te će nastaviti s akcijama protiv Izraelaca bila je gotovo očekivana jednako kao i pojedinih Izraelaca da ne žele suradnju s teroristima s druge strane. U slučaju Hamasa na bilo kakvu odluku oni mogu uložiti veto! To je već isprobano i pregovori su propadali. Stoga ih se ne može ignorirati, jedino ako se ne računa na streloviti napredak pregovora, što je manje vjerojatno, tako da bi Hamas u očima Palestinaca izgubio dosadašnju moć!

Tu je naravno i pitanje izraelske desne vlade i njezinih reakcija. Neki diplomati tvrde da je Netanyahu spreman na iznenađenja i da ovaj put misli ozbiljno! Znači li to da će trebati i takvu vladu? Uskoro slijedi prvi veliki test ! 26. rujna je datum do kojeg su Izraelci djelomično zamrznuli gradnju novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali! Što će se nakon toga dana dogoditi?

Prema dosadašnjim tvrdnjama, ako se gradnja nastavi, Palestinci izlaze iz pregovora. Nagovještava se izlaz: Netanyahu će objaviti nastavak gradnje, ali će uvjeriti Abbasa da se to neće provesti! Hoće li to na životu održati Abbasa kao pregovarača? Hoće li Netanyahu izdržati?

Američki predsjednik tu će morati biti ne samo domaćin pregovora već i jamac sigurnosti i onaj koji može nametnuti neka rješenja. Zavrnuti ruku Palestincima i nije neko pokazivanje snage, ali, pitaju se mnogi, je li to moguće učiniti i Izraelcima ako pregovori dođu do zida? U tijeku je zamršena igra pri je čemu pozivanje na sporazum od Velikog petka kojim je sveobuhvatno 1998. riješeno Sjevernoirsko pitanje dosta indikativno ne samo zbog američkog pregovarača već i odabira strana u ključnom trenutku!