Misterij zvan referendum

Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, izjavio je da bi Sabor konačnu odluku o tome hoće li ili neće raspisati referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) mogao donijeti potkraj ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Šeks je za Hrvatski radio izjavio da će uskoro sazvati sjednicu Odbora za Ustav, s koje će Saboru predložiti da se referendum ili raspiše ili ne, ili će, pak, Saboru predložiti da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kao pretpostavke za referendum.

Na te je Šeksove najave danas reagirao predsjednik HUS-a i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević, ocijenivši da je riječ tek o kupovanju vremena i pokušajima da se u Saboru odgodi donošenje odluke o referendumu. Sabor mora donijeti odluku o referendumu. Ono što Šeks najavljuje, da će se tražiti stav Ustavnog suda, bojim se da je to taktika da se nikada ne dođe do donošenja odluke u parlamentu o raspisivanju referenduma, jer znamo kada, kako i kojim tempom zasjeda Ustavni sud, rekao je Matijašević.

Ne zna se hoće li se održati sindikalni referendum. Saborski Odbor za Ustav tu je odluku odgodio, radi dodatnih konzultacija. No Odbor je s lakoćom mogao utvrditi da su sinidkati prikupili dovoljno valjanih potpisa za raspisivanje referenduma - malo više od 717 tisuća. Za desetak dana, pak, raspravit će se treba li uključiti i Ustavni sud u rješavanje pitanja referenduma o Zakonu o radu. Najavio je to sinoć u Dnevniku 3 predsjednik tog saborskog odbora Vladimir Šeks.

Šeks se složio s mišljenjem profesora ustavnog prava Branka Smerdla kako, nakon što je hrvatska Vlada povukla prijedlog za izmjene i dopune Zakona o radu, više nema smisla ni ustavnog razloga za referendum.

Smatra da je povlačenje prijedloga ZOR-a bila dobra odluka premijerke Jadranke Kosor i Vlade te da je time otvorena mogućnost za dijalog sa socijalnim partnerima, koji su to cijelo vrijeme tražili. Dodao je kako je otvoren prostor da se u Saboru i izvan njega otvori dijalog o kolektivnim ugovorima i njihovim raskidanjima.

Šeks je podupro stajalište predsjednika Ive Josipovića, a koje je, kako tvrdi, i stajalište premijerke i Vlade, da se nastoji naći konsenzualni dogovor kojim bi se obvezale sve buduće vlade i koji bi vrijedio više snagom moralnog autoriteta, nego snagom zakonske ili ustavne norme.

Razgovor s potpredsjednikom Hrvatskog sabora i predsjednikom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimirom Šeksom pogledajte u Dnevniku 3.