Dani poslije

Zapravo devet godina i jedan dan poslije 11. rujna 2001. pišem ovo u Phoenixu, srcu Arizone. Na još jednu obljetnicu Amerikanci su odali sve dužne počasti poginulima u zračnom napadu na Svjetski trgovački centar u New Yorku toga kobnog dana. Sad preživjeli dalje muče muku: kako preživjeti iz dana u dan.

U usporedbi s mojim posljednjim dužim boravkom u Americi koji je završio neposredno prije  navedenog prijelomnog datuma - puno teže. Prema podacima foruma Economist's View - najteže od prethodne recesije 1980-82, kao i svuda u svijetu. Pogledamo li pak istraživanje kvalitete života u 100 zemalja koje je nedavno objavio časopis Newsweek, a radosno prihvatili i mediji u Hrvatskoj zbog njezina solidnog 28. mjesta, SAD je ove godine na 11. mjestu.

Krije li taj broj neko simbolično značenje za Amerikance? Treba li ga ove godine tražiti i u podudarnosti datuma, jer se u islamskim zajednicama diljem Amerike najveći muslimanski praznik Eid Al-Filtr slavio upravo u osvit 11. rujna?

No vratimo se brojkama koje ne govore simbolikom, već statistikom. A one su tu svaki dan, bez obzira na prigode i sjećanja. Temelji su Newsweekove ljestvice: obrazovanje, zdravstvo, kvaliteta života, gospodarske prilike i političko okružje. Slušam ljude koji životom stvaraju buduće statistike, pa telegrafski procjenjujem najvrelije točke tih područja u ovoj urbanoj američkoj pustinjskoj oazi. 

Obrazovanje pruža mnogobrojne i raznolike mogućnosti onima koji žele učiti, a sustav stipendiranja je inovativan - primjerice na stadionu za vrijeme utakmice sveučilišne nogometne lige saznajem od oca obitelji pokraj mene da rado plaća godišnju kartu 800 $ jer veći dio toga novca odlazi za potporu najboljim igračima. Vruć krumpir je jednakost mogućnosti pristupa manjina visokom obrazovanju, kako piše studentsko glasilo State Press. Zdravstvo i njegova reforma su svakako među najpoznatijim kontroverzama današnje Amerike otkad ju je predsjednik Obama oglasio. Gotovo da nema bloga koji se ne bavi tom temom. Meni je zapeo za oko jedan na stranici Savjeta investitora Arizona Investment Council.

Političko okružje SAD-a seže tako daleko da svaki prosječan televizijski gledatelj vijesti iz svijeta zna o tome i više nego što možda želi. Ali gospodarstvo – tu će trebati još mnogo dana ispunjenih radom, strpljenjem i mudrim odlukama. Ako su u prethodnoj kategoriji sve oči okrenute ka Bliskom istoku, u ovoj pogled leti prema Kini. Zemlja sa 51. mjesta na Newsweekovoj listi predmet je i straha i nade. Na nedavnom radnom doručku gradske Gospodarske komore čulo se mišljenje da pravi Ground Zero treba tražiti u ruševinama američkog tržišta. Prve osjetne znake oporavka predviđaju tek oko 2018.

Hoće li u rujnu te godine islamski vjernici mirno ići u džamiju na Manhattanu, ili će se prolaznici ondje i dalje sudarati sa zlogukim uličnim prorocima poput onoga što ga ovih dana prikazuje CNN. Hoće li televizijske postaje i dalje tražiti u njedrima Amerike nasljednike Bin Ladenovog Džihada, poput imama rođenog u New Mexicu imenom Anwar Al-Awlaki?

Ali ako još bude svijeta, i tada će se na nekom od bezbroj filmskih kanala sigurno iznova vrtjeti holivudska epopeja Zameo ih Vjetar koju južnjačka junakinja Scarlett O'Harra završava legendarnom rečenicom: „Sutra je novi dan“.