Ispod duge


Ovih dana američke medije potresa samoubilački skok u rijeku Hudson Tylera Clementija, studenta glazbe sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyu, nakon što je bezobzirni cimer objavio na internetu njegove slike u zagrljaju s muškarcem.

Today Show  je toj tragediji posvetio u četvrtak značajnu minutažu. Tako je u Phoenixu pala sjenka na listopadski Festival duga - Rainbows Festival & Street Fair najveći godišnji događaj za homoseksualnu zajednicu Arizone uz travanjski Gay Pride . Vikend razmjene informacija i zabave u povijesnom Heritage Square parku u poslovnom središtu grada redovito privuče oko 25 tisuća ljudi. Dvjestotinjak izlagača i barem isto toliko pjevača, plesača, likovnih umjetnika, predstavnika neprofitnih organizacija i različitih poslovnjaka sudjeluje u organizaciji. Kraj je skupa nedjeljni Anti-AIDS mimohod.

Doznajem tako da je Phoenix grad s jednom od najaktivnijih LGBT zajednica u Americi s 30-godišnjom poviješću. Ponosni su na rezultate svojeg javnog rada, jer više nisu zatvorena manjinska zajednica koju je lako diskriminirati.

To potvrđuje i uspješni biznismen Steve Donovan, predstavnik 18 godina stare firme Arizona Real Gay Estate Alliance koja pomaže homoseksualcima u trgovini i iznajmljivanju nekretnina. Prešutne diskriminacije ima još dosta na svakom koraku, ali on se uspio nametnuti kvalitetom rada te priskrbiti ugled i prihvaćanje. Misli da novac nema spola i to ga veseli.

Chris Daley je pak aktivist neprofitne udruge HIV-pozitivnih Ask the POZ Guys i urednik njezine web stranice. 

Već 27 godina se bori s neizlječivom bolešću i ima previše posla da bi mogao umrijeti, kaže. Svako jutro popije svoj lijek i kreće u akciju: promiče uporabu kondoma, prikuplja volontere, doslovce spašava živote onima koji su u depresiji zbog konačne dijagnoze. Zahvalan je svojoj pentakostalnoj crkvenoj zajednici što ga cijeni i podržava.

Par zaljubljenih momaka, koji ne žele reći imena zbog nerazumijevanja kolega na poslu, ima manje sreće s rimokatoličkom crkvom. Vjernici su i stoga pogođeni činjenicom da je ovdašnji biskup Thomas Olmsted ekskomunicirao svećenika Chrisa Carpentera koji je zagovarao građanska prava homoseksualaca. Zato će se pridružiti prosvjedu udruge svećenika No Longer Silent protiv takvih radikalnih mjera 15. listopada ispred crkve u gradskoj četvrti Glendale. Njih dvojica inače uživaju u zajedničkom životu, obitelji im se međusobno posjećuju i poštuju njihovu ljubav. Smatraju se običnim ljudskim bićima koja su stvorena takvima kakva jesu jer božji plan nadilazi prosudbe i osude bilo kojeg pojedinačnog čovjeka. Stariji momak kaže uz smiješak: „Bog voli svakoga, pa čak i mene.“

Inače, svi s kojima sam razgovarala tijekom dva duga dugina dana, nadaju se da za 30 godina ovakvi festivali više neće biti potrebni.