Spomen-obilježje stradalim srpskim civilima

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac te načelnik kistanjske općine Slobodan Rončević otkrili su u Varivodama spomen-ploču za devetero srpskih civila koji su u tome mjestu ubijeni potkraj rujna 1995.

Svečanost je priređena danas, kako je rečeno, u povodu 15. godišnjice toga stradanja. Na spomen-obilježju su imena stradalih civila ispisana latiničnim i ćiriličnim pismom.

Predsjednik Josipović je, istaknuvši kako je žrtvama, srpskim civilima, došao odati poštovanje i kao predsjednik Republike i kao čovjek, dodao da se takvi zločini u Hrvatskoj više nikad ne smiju dogoditi. Pročitavši imena devet žrtava, Josipović je rekao da su oni ubijeni kad više nije bilo ratnih operacija te da su bili nevine žrtve osvete koja se nije smjela dogoditi. Hrvatska je bila žrtva agresije i imala se pravo braniti i upravo zato što se imala pravo braniti, nije se trebao dogoditi takav zločin, rekao je Josipović. Također je rekao kako je tim zločinom nanesena sramota Hrvatskoj.

Na otkriveno obilježje vijence su položili predsjednik Josipović, a u ime Vlade Republike Hrvatske ministar znanosti Radovan Fuchs. Vijence su položila i izaslanstva Srpskoga narodnog vijeća, kistanjske općine, srbijanskog veleposlanstava u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske i rodbina ubijenih.

Za otkrivanja spomen-obilježja u Varivodama je bila postrojena počasna satnija Hrvatske vojske. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve obavili su parastos kod spomen-obilježja.


Počinitelji nisu otkriveni ni nakon 15 godina

Za zločin u Varivodama sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga. No nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak i sada se vodi protiv nepoznatih počinitelja.

Udruge Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava pozvali su pravosuđe da otkrije počinitelje, a državu da isplati odštetu obiteljima žrtava.

Ove godine obilježavamo 15 godina od masakra u Varivodama, kada su u noći 28. rujna 1995. pripadnici Hrvatske vojske ubili starosjedioce srpske nacionalnosti, i to gotovo dva mjeseca nakon prekida ratnih djelovanja. 

Brutalno i bez povoda smaknuti su Jovan Berić, Marko Berić, Milka Berić, Radivoj Berić, Marija Berić, Dušan Dukić, Jovo Berić, Špiro Berić i Mirko Pokrajac. Najmlađa osoba među njima imala je 60, a najstarija 85 godina
, stoji u priopćenju.

Udruge podsjećaju i da su obitelji žrtava, tražeći zadovoljštinu na sudu, doživjele nove udarce pravosuđa koje je njihove tužbe odbilo te im dosudilo naplatu parničnih troškova. Jovanu Beriću, sinu ubijenih iz Varivoda, dosuđeno je plaćanje parničnih troškova u iznosu od čak 54.000 kuna.