Mafija i smeće

Svi koji su se ovih dana zatekli u gradu za pamćenje, Napulju, znaju o čemu je riječ. Grad zaudara, a gomile smeća ponovno zatrpavaju ulice, kako se to godinama ponavlja, a od 2008. posebno žestoko. Te godine premijer Silvio Berlusconi optužio je bivšu vladu za nesposobnost i proglasio nacionalnu katastrofu!

Sada ponovno na rubu živaca zbog nesposobnosti da se problem riješi, na ulicama su prosvjednici krenuli u akciju. Naime, saznalo se za najnoviji plan da se odlagalište smeća otvori ni manje ni više nego u Nacionalnom parku Vezuv pokraj grada Terzignoa. Tu je ljudima prekipjelo: zar nitko mafijašima ne može stati na kraj?! U bijesu su zapaljena vozila čistoće i sukob s policijom bio je neizbježan. Navodno je ozlijeđeno 20 policajaca.

Izvanredno stanje? Premijer Silvio Berlusconi okupio je vladu i sve ostale mjerodavne na hitnu sjednicu. To je i do sada činio, ali učinak je bio daleko od očekivanoga. Pokušao je sve i svašta ne bi li riješio problem milijunskog grada, i ne samo grada, već i njegove okolice! Izvodio je vojsku na ulice, policiju, pregovarao o novim i starim odlagalištima smeća, procjenjivao kako bi se najučinkovitije riješio problem smrada, koje kompanije imaju najbolja postrojenja i, naravno, jesu li to lokalci ili država u stanju platiti.

O svemu se razgovaralo osim da je to unosan posao koji vodi mafija! Biznis sa smećem i te kako je dobro razgranat i, naravno, shodno tome, i štićen. Svatko ima nekoga na nekome mjestu... To što se na odlagališta kućnog smeća odlaže opasan, toksičan otpad, to organizirani kriminal najmanje brine. Pa zbog toga i ubiru goleme novce. Što će biti sa stanovništvom, tamo neke "kumove" nije dovelo do nesanice!

I tako Napulj godinama pati od: katastrofalnog upravljanja čistoćom, korupcije i organiziranog kriminala što je sve zajedno dovelo do gomilanja otpada ne samo u Napulju već i daleko izvan njega. Strah stanovnika od zaraza, kod lokalnih vlasti, ali ne samo kod njih, daleko je manji od straha od mafijaša! Stoga i sam Berlusconi najviše kritike usmjerava na gradonačelničinu adresu. Rosa Russo samo je dio problema koji čini gusta mreža raznih političkih vlasti i interesa.

Na razini EU-a postoji tzv. Direktiva o otpadu, koje se, ma koliko bila upozoravana, Italija ne drži. Tim dokumentom propisuju se mjere kako bi se zaštitilo ljudsko zdravlje i okoliš. To znači dobro organizirana i nadzirana odlagališta. Jest da se sada po tko zna koji put guverner Campagnije zaklinje da će ubuduće sve biti najbolje. Prvo, znat će se tko je i za što odgovoran, zatim da je odluka o otvaranju suvremenog, sigurnog i čistog odlagališta već donesena upravo kod Terzignoa i na kraju ističe najvažnije: to odlagalište neće biti prijetnja za zdravlje i sigurnost stanovništva.

Zašto mu onda ti isti stanovnici ne vjeruju? Oni znaju da je interes mafije daleko važniji nego što misli neki, ma kako visok, državni činovnik. Obračunati se s njima nije zadatak koji bilo tko u lancu odlučivanja želi preuzeti. I tako se, manje ili više uspješno, održavaju izvanredne sjednice, skupovi na kojima se štošta najavljuje i govori, a grad i okolica sve više su zagađeni opasnim otpadima i smrde. Vidi Napulj i umri! Smrad ili mafija učinit će svoje.