Predizborna galama

Prema Gallupovim podacima, 20% Amerikanaca smatra se liberalnima, a 42% konzervativnima. Koliko će ih izići na izbore 2. studenog?

Na sam dan izbora predstavnika lokalnih zajednica u Kongresu, ispred američkih će birališta biti dugi redovi. No to ne znači da će svi punoljetni glasači biti tamo, već je to za mnoge koji uopće žele glasovati neka vrsta domoljubnog rituala. Oni praktičniji sigurno su već iskoristili pravo glasovanja na daljinu. Naime, odavno im je u poštanski sandučić stigao dugački list debelog papira, koji mogu poslati istim putem natrag svojoj izbornoj jedinici sa zaokruženim imenima kandidata i svojim DA ili NE dodacima postojećih zakona.

Ti su dodaci možda i najvažniji dio popisa. Jer svaki je tzv. Proposition odraz praktične potrebe za nekim zakonskim popravkom. Upravo takav dodatak br. 187 u nedavnoj je prošlosti dokinuo imigrantima bez putovnice pravo na socijalnu skrb. Sudskom pak odlukom odbačeni br. 8 od ljetos u Californiji omogućuje brak gay parovima, dok primjerice u Arizoni još vlada Prop. 102 po kojem je „jedina priznata bračna zajednica između muškarca i žene.

Ovaj se put Arizonci ne moraju izjasniti o tome, ali čeka ih vrući Prop 203 za ili protiv legalizacije marihuane. Ili još važniji Prop 106 koji odlučuje hoće li ubuduće moći birati vrstu zdravstvenog osiguranja za sebe i obitelj.

Zdravstvena reforma predsjednika Obame i u ovoj je predizbornoj kampanji jedan od ključnih kamena smutnje između demokrata i republikanaca. Dok su prvi podijeljeni, drugi su složno protiv. Najglasniji su pritom najdesniji - članstvo takozvane Čajanke - Tea Party smatra je udarom na sam Ustav. Izvrsno organizirani lokalni pripadnici rastućeg ultrakonzervativnog pokreta bez krzmanja idu od vrata do vrata prizivajući tradicionalne vrijednosti. Njihove istomišljenike iz ostalih država mogu ovih dana susresti korisnici MSN-a pod naslovom Faces of Tea Party.

Od njih bi se aktivizmu mogle učiti građanske inicijative koje su već četiri puta prikupile jedva sto tisuća valjanih potpisa za ozakonjenje marihuane u medicinske svrhe ili poboljšanje javnog prometa. Sad razmišljaju o novčanoj pomoći volonterima, koju nikako da priskrbe.

Najpouzdaniji volonteri još su uvijek studenti. Oni najsavjesniji nastoje povezati mlade glasače s potencijalnim političkim predstavnicima na sve moguće načine: tribinama, lecima, blogovima, člancima u glasilima poput Arizona Daily Wildcat.

Da politička scena Divljeg zapada ne bi bila crno-bijela, uz demokrate i republikance jašu slobodnjaci tj. Liberali kao pribježište intelektualnoj manjini glasača. Postoje i Zeleni, no ovaj put su tako glasne glasine da su se u njihove redove uvukle desne krtice da ih se uglavnom gleda s podozrenjem.

Nama najpoznatiji političar iz Arizone svakako je John McCaine, gubitnik posljednjih predsjedničkih izbora, ali siguran kandidat za federalnog senatora iz Arizone među četvoricom kandidata. U moru kravata, na guvernerskom stolcu ovdje se odavno vidi suknja. Republikanka Jan Brewer naslijedila je sadašnju šeficu državne sigurnosti Janet Napolitano. I koliko god joj za vratom bile tri muške glave, vremešna plavuša je ove izborne jeseni opet favorit.

A kako kampanja izgleda u medijima? Uglavnom pljuvački. Jedna od ozbiljnih analiza koje pomažu u odluci, je web stranica ABC15.com. No TV debate su nalik pučkim svađama. Medijska promidžba temeljena na blaćenju protivnika, kakva je kod nas nedopustiva, redovita je pojava. Neprekidno ste izloženi spotovima oprečnog sadržaja o nekom kandidatu. Rječit je primjer mlađahan a konzervativan sin nekadašnjeg potpredsjednika SAD-a Dana Quaylea. Ben Quaile ima reklamu i antireklamu.

Pa ti budi pametan glasač! U doba pojačanog straha od siromaštva i najezde još siromašnijih imigranata s juga, opća je procjena da će ovo biti reason elections – ono što mi obično zovemo glasovati protiv, a ne za, iliti pokušati birati manje od dva zla.