Postizborna utrka

Fotelje su osvojene, sad treba doista osvojiti vlast. Dok se američki političari prebrojavaju, glasači se vraćaju stvarnom životu.

Dragi sunarodnjaci, vjerujem da ste na vijestima čuli sve o upravo završenim američkim izborima, koje ovdje zovu Midterm Elections, a mi za njih nemamo prikladan prijevod, samo znamo da se biraju zastupnici za Kongresu i Senat, uz nešto dorade zakonskih akata. Ali moram podijeliti s vama obično ljudsko uzbuđenje koje sam osjetila na terenu te izborne večeri 2. studenog ovdje u dalekoj Arizoni, trčkarajući između dva tabora smještena u dva hotela najviše kategorije u Downtown Phoenixu.

Kod Demokrata u potkrovlju bilo je skromno, intelektualno, opušteno i očekivano porazno. Čaša crnog vina 4 dolara, kokice posebno. Kod Republikanaca, međutim, u prizemlju preko puta, luksuzno, glasno, navijački i narodski, uz bogat besplatan buffet s naglaskom na meso i voće.

Puhali su se baloni u raznim crven-bijel-plav nijansama, mahalo transparentima s imenima dragih predstavnika, svi nazočni su bili naglašeno razdragani, ljubazni i susretljivi, kao na svadbi. Sve do ovacijama dočekanog starog-novog federalnog senatora Johna Mc Caina. Vidjevši razvoj događaja, progurala sam se u prve redove i zauzela busiju ispred govornice dovoljno rano, kako bih vam mogla poslati vlastoručnu fotografiju koja svjedoči o njegovom kratkom i emotivnom pobjedničkom govoru.

Koliko god protivnici pokušavali svrstati dosadašnju guvernerku Republikanku Jan Brewer u red vremešnih priglupih plavuša, ona je glatko potukla simpatičnog demokrata slične dobi Terryja Goddarda.

Kontroverzna slavljenička Tea Party je ipak ostala nekako visjeti u zraku. Čini mi se da je prosječnom Amerikancu teško prijeći na račun koji nadilazi dva počela. No, ne bih rekla da je ta zvijezda repatica jednokratno preletjela političkim nebom. Slobodnjaci i Zeleni netragom su nestali. Zanimljivo je provjeriti kako političke prilike ocjenjuje novinarsko omiljeno online glasilo Huffington Post

Pogledamo li rezultate manjinskih skupina, pak, Afro-Američke zastupnike treba tražiti svijećom, omiljeni Demokrat indijanskog podrijetla i kandidat za državnog tajnika Chris Deschene morat će pričekati bolja vremena, a glasovi poput onoga Paule Aboud, kandidatkinje za Senatora iz moje izborne jedinice br. 28, koja je mjesecima pozivala na pravo izbora žene glede rađanja, utihnuli su.

Glede najupitnijih zakonskih amandmana, primjerice Prop 106 o osobnom izboru plana zdravstvene zaštite prošao je sa lijepih 55,2%, dok Prop 203 o legalizaciji marihuane za liječenje nije imao jednaku sreću, izgubio je sa samo 0,6% razlike u glasovima.

Pa ako je Arizona, poslovično primjer konzervativne politike, zrcalo većine Sjedinjenih Američkih Država, želite li se pridružiti post-izbornom prebrojavanju, odvojite trenutak za konačan zbroj koji nudi jedno od najuglednijih elektronskih glasila u njezinu glavnom gradu Phoenixu, az.central.com.

Ukratko, predsjedniku Obami uskoro neće biti lako.