Optužnica za zločine na Banovini

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podnijelo je Županijskom sudu optužnice za najveće ratne zločine što su ih 1991. u okupiranoj Banovini počinili pripadnici nelegalnih srpskih postrojbi.

Riječ je o pokoljima u listopadu i prosincu u pounjskom Baćinu i Joševici. Za zločin nad 56 hrvatskih civila Cerovljana i Hrvatske Dubice, koje su pobunjenici popisali i zatvorili, a zatim ih iz vatrenoga oružja na obali Une ubili pripadnici milicijske postrojbe Steve Borojevića, optužnica tereti ratnog predsjednika općine Hrvatske Kostajnice Branka Dmitrovića, zapovjednike odreda i 3. čete tog odreda Teritorijalne obrane u Hrvatskoj Kostajnici Slobodana Borojevića i Milinka Janjetovića, te zapovjednika Martićeve milicije Bracu Vraneševića.

Od petorice izvršitelja naredbe, za kojima je 2006. godine raspisana tjeralica, u zatvoru je samo Marin Krivošić, kojega je Crna Gora lani izručila Hrvatskoj, dok je Milinko Janjetović 1997. pušten na slobodu.

Optužnica je podignuta i protiv šestorice državljana Srbije, bivših pripadnika izvidničko-diverzantske skupine paravojne krajinske formacije na glinskom području, koji su 16. prosinca 1991. u znak osvete mučki ubili 21 civila u Joševici.

Grobnica u Baćinu nakon Ovčare druga je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj.