15. obljetnica Erdutskog sporazuma

Građani Hrvatske mogu biti ponosni na ono što je postignuto Erdutskim sporazumom. Od nečega na papiru nastao je - mir, rekao je na proslavi 15. obljetnice Sporazuma jedan od brojnih sudionika, prvi čovjek misije UNTAES-a Jacques Paul Klein. Riječ je o temeljnom sporazumu o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema kojim je pokrenut proces mirne reintegracije Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Na obljetnici u Erdutu se okupio cijeli državni vrh i tadašnji glavni akteri mirne reintegracije - predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić i potpredsjednik Vladimir Šeks, bivši predstojnik Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnome Srijemu Ivica Vrkić, bivša predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare-Ožbolt, prijelazni upravitelj UNTAES-a za Hrvatsko podunavlje Jacques Paul Klein i bivši američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith.

Galbraith je rekao kako je uspjeh ovisio o tome hoće li Hrvatska biti uskogrudna nacionalistička ili moderna europska zemlja s kulturom tolerancije za sve nacije. U trenutku kad se potpisivao sporazum, to nismo znali. Petnaest godina poslije sve je potpuno jasno. Hrvatska je suvremena europska zemlja.

Prije početka svečanosti u dvorištu dvorca Adamovića u Erdutu ministar Petar Čobanković otkrio je spomen-ploču.

Sporazum o mirnoj reintegraciji Podunavlja uobličio je tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbright. Kad je na njega pristao Slobodan Milošević, popustili su i Srbi na okupiranim područjima. Dana 12. studenog u Žutoj kući u Erdutu potpisali su sporazum. Istoga dana u Zagrebu  potpis na sporazum u ime Vlade RH stavio je Hrvoje Šarinić.

Erdutski sporazum donio je mir na područje istočne Hrvatske i spriječio novo prolijevanje krvi. Među ostalim predviđao je razvojačenje, povratak izbjeglica i prognanika te organizaciju lokalnih izbora. Za njegovu provedbu bila je zadužena misija Ujedinjenih naroda UNTAES, na čelu s prijelaznim upraviteljem, američkim generalom Jacquesom Paulom Kleinom.

Razdoblje mirne reintegracije završilo je 15. siječnja 1998., kada su istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem napokon vraćeni u sastav Republike Hrvatske.

U videoprilogu pogledajte u kakvim je okolnostima sporazum sklopljen te kako se i posljednji dio okupiranog područja vratio u sastav hrvatske države.