Previše novinara?

Nagrada Walter Cronkite, priznanje vrhunskim imenima američkog novinarstva

Kriza je, zašto primate stotine studenata novinarstva?
, upitao je nedavno neki poslovni čovjek Micheala Crowa, dekana Državnog Sveučilišta Arizone. A on mu je odgovorio: Vijesti ne poznaju krizu, one se događaju svaki dan. U pravu je, mislim ja. I ovaj tjedan koristim prigodu za podsjećanje na nekoliko uglednih američkih novinara.

Diane Sawyer, legenda američkog istraživačkog novinarstva, koja je od 1967. intervjuirala na desetke svjetskih državnika i bila prva žena-izvjestitelj kultnog magazina CBS-a 60 Minutes, u petak je dobila godišnju nagradu za izvrsnost koja nosi ime njezina učitelja. Walter Cronkite bio je uzor mnogim naraštajima ne samo američkih  novinara, kao tvorac slobodnog stila izražavanja vlastitih stavova pred televizijskom kamerom još u njezino crno-bijelo vrijeme, bilo da je riječ o izravnom praćenju prvog ljudskog koraka na Mjesecu ili izravnom suprotstavljanju vladajućoj politici u komentaru o nedopustivosti rata Vijetnamu.

Njegovo ime nosi i visoka novinarska škola u Phoenixu koja je tu nagradu dosad dodijelila 26 puta vodećim američkim medijskim osobama kao što su Ted Turner 1990., Bernard Shaw 1994. ili Tom Brokaw 2006.

Kakav je ugled ove škole, govore i imena djelatnih predavača. Primjerice, Leonard Downey Jr. za čijih su 17 godina na čelu Washington Post-a njegovi novinari odnijeli 25 Pulitzerovih nagrada. Upravo je on bio urednik koji je odlučio objaviti vijest o aferi Watergate što su je 1972. otkrili novinari, ovjekovječeni filmom Svi predsjednikovi ljudi, Carl Bernstein i Bob Woodward. Ovaj drugi također je dobitnik nagrade Walter Cronkite 2001.
U redovima djelatnih predavača je i umirovljeni reporter CNN-a Aaron Brown, čije je lice cijeli svijet gledao cijeli dan na ekranu nakon napada na njujorške blizance 9. rujna 2001.

Tko zna, možda će im se pridružiti i sama novo-nagrađena zvijezda ABC-a koja, nakon 10 godina vođenja jutarnjeg programa Good Morning America, ima vlastitu večernju političku emisiju World News With Diane Sawyer .

Na kraju prigodnog intervjua lokalna voditeljska nada upitala je laureatkinju: Kako biste željeli da vas pamte? A ova se nasmiješila i spustivši glas rekla: Znate, nikad nisam o tome razmišljala. Mislim da je u svakom poslu najbolje kad plovite rijekom koja vas iz dana u dan nosi naprijed. Za nas novinare to znači da smo za života učinili nešto ne bi li u ovome svijetu bilo malo više velikodušnosti i dobrote. Tako skromnu izjavu i može dati neupitna novinarska veličina koja je svojim radom doista pridonijela ponekoj pozitivnoj promjeni u svijetu.