Viktore, Viktore

Nema onog tko se bavi kriznim područjima u svijetu, a da nije čuo za Viktora Anatoljeviča Buta, četrdesettrogodišnjeg Rusa, sasvim običnog izgleda, gotovo kao susjed kojeg niste ni posebno zapazili jer se jednostavno ničim posebnim ni ne ističe! Međutim, iza tog javno jednostavnog lika krila se iznimno inteligentna, komplicirana i opasna osoba.

U svijetu je poznatiji kao globalni Trgovac smrću! Naime, Viktor But je najuspješniji u oduvijek najprofitabilnijem poslu: trgovini oružjem. Njegovo polje djelovanja bio je cijeli svijet, i to bez razlike. Naručitelja nije nedostajalo! Afričke ekspolozivne države, Afganistan, Južna Amerika, bilo ga je navodno i na Balkanu. Njegova roba stizala je na vrijeme, bez problema. Svi zadovoljni!

Nije bilo toga što se kod Buta nije moglo nabaviti, ako se dobro plati. Naprimjer, dobro znani krvavi dijamanti odlazili su za sve moguće oružje, i ono najmodernije. Od pušaka za sirotinju do raketnih lansera, oklopnjaka svih vrsta, tenkova. Tko voli nek' izvoli!

Kako je to bilo moguće? But je bivši sovjetski vojni obavještajac koji je s najvišim ocjenama završio akademiju. Govori nekoliko jezika i, najvažnije, našao se u pravo vrijeme na pravom mjestu. Kada je 90-ih kaos zahvatio Rusiju nakon raspada Sovjetskog Saveza, Viktor, časnik u avijaciji, točno je znao što treba raditi. Od veze do veze i on je postupno "preuzeo", privatizirao što bi rekli Rusi, stare transportne avione te sakupio goleme količine oružja razasutog na sve strane. Bio je kraj hladnog rata, država u preustroju s potpuno neizvjesnom budućnošću, no pojedinci kao i uvijek u tome su plivali kao ribe u oceanu.

Ne samo avione, But je imao i osigurane aerodrome. Sve ostalo je povijest...

Svakim danom njegova svjetska prodavaonica za ubijanje dobivala je nove narudžbe i novac. On je pronalazio rute i dokumente, prebacivao nezamislive količine oružja.

Jedan od lovaca na Buta, bivši UN-ov istražitelj, Belgijac Johan Peleman, bilježio je nevjerojatne stvari. Tako je u jednu od najsiromašnijih država u Africi, Togo, odjednom stiglo: 37 aviona, pet milijuna okvira streljiva, 20.000 bombi, 6000 protutenkovskih raketa! Gadna priprema za rat koji nikome u toj zemlji nije bio ni u najluđem snu. Ali novac jest! Ustupio se aerodrom pa onda dalje kopnom.

Nudio je But u širokoj paleti proizvoda i IGLA-u, najsuvremenije rakete zemlja zrak ili jeftine, a učinkovite helikoptere HIND.

Nije opskrbljivao samo opskurne režime, pomagao je Amerikancima i Britancima kada su trebali avione za transport. Radio je za Pentagon u Iraku, a polijetao je i iz baza Britanske kraljevske avijacije za Kosovo. Kada se MI6 probudio, nije baš bilo ugodno.

Kada je Viktoru postalo vruće putovati svijetom, skrasio se u domovini, Rusiji. Iz te zaštićene pozicije rukovodio je operacijama.

No i najoprezniji, najsposobniji, najutjecajniji, s mrežom plaćenih obavještajnih dojavljivača jednom pogriješi. Uza svu silu novca, pohlepa ga je dovela iza rešetaka. Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) dobila je nalog da se riješi slučaj Buta. Bio je preopasan opskrbljujući teroriste, izazivajući nove krize.

Obavještajci agencije godinama su se pripremali i utirali trag operaciji. Predstavljali su se kao pripadnici terorističe skupine FARC iz Kolumbije spremne platiti milijune za oružje. Ali žele pregovarati izravno s gazdom. Trajalo je, provjeravalo se, i But je ipak napustio Moskvu. Zov novca bio je jači od opreza. Ostalo je poznato. Sada u Americi čeka sud s mogućom presudom: doživotni zatvor.

Rusi su to odmah proglasili skandalom da se zatvara nevin čovjek i... Uslijedit će razni razgovori na raznim razinama između Washingtona i Moskve. Amerikanci će sasvim sigurno doći do podataka koji su ih zanimali, ali i više od toga, što za Moskvu može biti i te kako neugodno. But nije radio sam k'o prst. Moguće je da se postigne dogovor o izručenju, zabrani ulaska u Ameriku i But će u zaborav. No, hoće li i Viktor? Svijet je tako velik, a ratova uvijek ima, kao i onih koji ih održavaju na životu, trgujući smrću!