Od svemira do stjenica

Između lokalnih izbora i Dana zahvalnosti, Amerika se bavi životnim top-temama

Otkriven je novi planet HIP 13044 b izvan naše galaksije. No, ta spoznaja nije odjeknula diljem Sjedinjenih Američkih država ni upola kao ona o britanskim kraljevskim zarukama. Treći dan poslije medijskog otkrića tih dviju planetarno važnih vijesti, primih se sa zazorom daljinskog upravljača, svjesna zaludnosti nade da ću ugledati nekog zalutalog znanstvenika ili barem vidovnjaka koji tvrdi da ipak ima života u svemiru izvan Zemlje, te izvjesnosti straha jer još nisam vidjela recimo razgovor sa zlatarom koji je izradio prsten pokojne Lady D., niti prvog slastičarskog kandidata za svadbenu tortu za godinu-dvije.

Drugo mjesto top-liste zanimanja nacije pripada novom pravilu pograničnih službi o tjelesnoj pretrazi putnika u zrakoplovnim lukama, zbog sumnje u mogućnost prenošenja terorističkog oružja ispod odjeće, kao što se dogodilo prošlog Božića u Detroitu. Pilotski se ceh odmah odbio podvrgavati svakodnevnom izlaganju rentgenskom zračenju koje uz to nužno ide. No zvijezda tjedna je izvjesni John Tyner koji je u Sand Diegu rekao dežurnom policajcu: ˝Ako mi pipneš miška, dat ću te uhititi˝. Istina, Anderson Cooper je na CNNu ozbiljno razradio mogućnost sukoba interesa u slučaju Micheala Chertoff , glavnog zagovornika uređaja za provedbu rečene uredbe - bivšeg tajnika Ureda za domovinsku sigurnost i ujedno partnera firme koja ih proizvodi. No ni to nije jače odjeknulo u narodu. Naprotiv, prisluškujem sinoć u tramvaju dva prpošna sredovječna para kako se zafrkavaju da će i oni kod kuće uvesti podrobniju pretragu tjelesnih šupljina.

Ali prijatelji - mislim zlurado - najprije temeljan pregled posteljine! Naime, ne biste vjerovali, Amerikom se širi neslućen strah od stjenica. Da, onih sićušnih stvorenja što življahu po madracima i tepisima za minulih stoljeća, grickajući nesmiljeno i izazivajući nesnosan svrbež, te bijahu na udaru petroleja. Danas pak, kad sklapate ugovor o najmu stana, morate potpisati poseban papir kojim neopozivo potvrđujete da ste sami odgovorni za istrebljenje ako ih slučajno donesete u torbi iz kakva sumnjiva hotela. Na djelu je raskuživanje zgrada, škola, bolnica, ureda. Uz bok psima-tragačima za drogom sad su stali umiljati stručnjaci za rano otkrivanje nevidljivih uljeza. Bigl Roscoe ima i vlastitu Facebook stranicu. Neki su njegovi budući kolege rezervirani kod trgovaca i trenera do proljeća, unatoč cijeni od 11 tisuća dolara. A preventivni obiteljski liječnički tretman stoji i do 1.500 dolara. Čak sam u ˝New York Timesu˝ pročitala izraz stjenična industrija. Je li i vama tu nešto sumnjivo? U trećem tisućljeću izraz dosadan kao stjenica dobiva posve novo značenje.

Čini mi se vrijednim spomenuti i obvezu Kongresa da do 1. prosinca donese konačne dorade Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojima se može dogoditi da privatni liječnik odbije pregledati pacijenta bez objašnjenja. Cijena posla: 300 milijarda dolara.
Stočare, pak, čeka rasprava Senata o uredbi glede markiranja svinjskih ušiju, čija bi provedba stajala porezne obveznike 16 milijarda dolara.  I napokon, moram povući vijest da amandman Zakona o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe nije prošao u Arizoni. Dva tjedna od izbornog zaokruživanja, 2% PROTIV promijenila su se u 1% ZA. Kao što se obično kaže: nije gotovo dok se ne pribroji i posljednji glasački listić.