Prihvaćen Zakon o HRT-u

Suprotno najavama i tvrdnjama i SDP-a i HDZ-a - marketinški prostor ograničen je na tek 4 minute u udarnome terminu od 18 do 22 sata. Na budućim specijaliziranim programima reklama uopće neće biti. HDZ je povukao svoj ključni amandman da HRT-u bude dopušteno 6 minuta reklama po satu u udarnom terminu pa će se to primjenjivati samo u prvoj godini dana. Nakon toga će HRT imati pravo na 4 minute reklama.

Zakonom se na HRT uvode nova tijela: tročlana uprava, NO u kojem će biti pet osoba, a među njima i predstavnik radnika, te povjerenik za pritužbe. Na prijedlog Odbora za medije, zastupnici su Petra Lovrića imenovali članom Programskog vijeća HRT-a. Lovrića je za članstvo u Programskom vijeću HRT-a predložila Hrvatska udruga poslodavaca.

Rasprava o prijedlogu Zakona o HRT-u

Protiv novog zakona glasovali su zastupnici SDSS-a. Takvim pogodovanjem komercijalnim televizijama zapravo se ponašamo otprilike kako se ponašamo prema brodogradilištima, prema Ini, te HRT kao de facto jedinu proizvodnu medijsku kuću u zemlji dovodimo u situaciju da joj ograničavamo sredstva koja će imati po svojim proizvodnim kapacitetima, izjavio je predsjednik SDSS-ova Kluba Milorad Pupovac. Protiv zakona glasovao je i zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je današnje izglasavanje prokomentirao riječima - trgovci su toliko trgovali da su se pretrgovali. Sram ih bilo, poručio je HDZ-u i SDP-u.

Čelnik HDZ-ova Kluba Andrija Hebrang izjavio je da je HDZ amandman povukao kako bi se postigao konsenzus oko svih bitnih pitanja vezanih uz HRT. Mi smo se dogovorili da idemo zajedno sa šest minuta u kontitnuitetu, podonijeli smo amandman, a jučer na sjednici kluba SDP-a oni su promijenili mišljenje i to nas je natjeralo da mi povučemo amandman kako bi smo zadržali visoku razinu suglasja ljevice i desnice, dodao je.

Predsjednik SDP-ova Kluba Zoran Milanović ocijenio je kako je izglasavanjem zakona usvojeno kompromisno i razumno rješenje jer - na tržištu mora biti mjesta za sve, a malo više za one koji žive samo od tržišta i samo od komercijalnih prihoda. SDP, kada je prije pola godine Vlada namjeravala umanjiti prihode HRT-a za 25 posto, bio najglasniji u obrani HRT-a i protivio se jednom takvom nerazumnom aktu, poručio je Milanović onima koji sumnjaju u SDP-ovu ljubav prema HRT-u.


Kome se mogu zamjeriti?

Prema Hebrangovim riječima jučer je SDP-e imao svoj klub na kojem su promijenili mišljenje. Objašnjenje je ponudio Pupovac. Kaže kako je naknadno izvršen pritisak na nekog u SDP-u te je taj netko promjenio pregovaračku poziciju gospodina Stazića. Onda je i HDZ je rekao, pa nećemo se ni mi zamjerati drugim medijima. Nova tv je u stopostotnom vlasništvu tvrtke registrirane u Nizozemskoj, ali u toj tvrtki glavnu riječ imaju Amerikanci. U RTL-u uz većinsko vlasništvo luksemburške grupacije, svoje udjele imaju i Tedeschijev Atlantic i Todorićev Agrokor.


Hebrang: Lako se promijeni zakon

80 milijuna kuna za većinu zastupnika možda nevažno, ali za HRT možda presudno. Da li će HRT imati te novce ili ne po ovom zakonu, vidjet ćemo. Ako neće imati, prvu godinu su ti novci osigurani sa 6 minutnim reklamama, lako se promijeni zakon ako oni idu dobrim smjerom u restrukturiranju. Izjavio je to Andrija Hebrang. Dodao je kako je on matematičar do 10 milijuna - preko deset ne zna računati.