Sam svoj web-majstor

U svakome čuči multimedijski genij, ali malo će koji potrčati bez dovoljno treninga

Prošao je zadnji tjedan mojeg prvog semestra na Državnom sveučilištu u Arizoni. Pred vama je opipljiv rezultat mojeg stjecanja novih medijskih vještina: My Website s kojeg se može linkati i na moje američke blogove. Jest starinski i dizajnerski skroman. Ovo prvo namjerno, a drugo najbolje što zasad mogu. Ali opet kad pomislim da je na početku bio prazan ekran, a pred njim informatički polupismena glava, znam da nisam uludo potrošila ovih nekoliko mjeseci na predmetu Online Novinarstvo.

Sad neću uludo potrošiti ni praznike, već ću se predati aktivnom praćenju završnog mjeseca konvergencije triju lokalnih medija – to u praksi znači da se televizijska stanica KPNX-TV Channel 12 spaja s klasičnim i online novinama, te da se ono što su nekad bili zasebni mediji sad preimenuje u platforme. Način je to da prežive redakcije papirnatih novina koje se masovno zatvaraju, a i televizijama je sve teže odoljeti širini i brzini širenja vijesti internetom. Diljem Sjedinjenih Američkih Država takvi se slučajevi množe. Video-novinari postaju multimedijalni reporteri – MMR, dakle osobe sposobne raditi baš sve medijske poslove, od ideje do internetske distribucije.

Čini li vam se ova tematika predalekom od naše stvarnosti? Vjerojatno ovisi s koje strane gledate. Znam, recimo, da je za većinu djece mojih prijatelja, koja uglavnom ne mare za televiziju, glavna je medijska vijest da se Facebook i Skype združuju u mobitelu. Ta djeca već odavno koriste raznorazne template za kreiranje različitih online sadržaja, među kojima je moj website zaostalo mladunče.

A da ste tek vidjeli elektronsko predznanje američkih studenata s kojima sam sjedila u klupi! Za zajednički projekt trebali smo snimiti i montirati video, izraditi mape i grafikone, obraditi slike i uklopiti sve to u pregledno elektronsko štivo. Narodnim jezikom rečeno, djeca rasturaju. Čini li to moje mlade kolege novinarskim virtuozima, a mene novopečenim stručnjakom za snimanje, montažu i web dizajn? Naravno ne (još). Ali činjenica jest da danas uz svako kućno računalo sjedi barem jedan sam svoj web-majstor. Sve sam svjesnija da je takvih sve više među sadašnjom TV publikom i našom budućom konkurencijom.

Zato nastojim pružiti korak i spremno dočekati novu godinu munjevitog razvoja novih medija. Televizija uskoro jednostavno više neće biti dovoljna gledateljima web-velemajstorima, oboružanim mobitelima na kojima mogu dobiti sve - od vijesti ispod čekića do filmova po vlastitom izboru i izravne slikovne i glasovne komunikacije s kim god žele u bilo koje doba dana i noći. Postanimo medijski interaktivni! Uživajmo zajedno u elektronskim blagodatima trećeg tisućljeća!