Košarica pokriva 79% potreba

Potrošačka košarica četveročlane obitelji u studenom je iznosila 6.652 kune što je 0,6 posto više nego u listopadu. Prosječna neto-plaća pokriva 79 posto mjesečnih potreba. Umirovljenička košarica iznosi 3.603 kune, a pokrivenost košarice prosječnom mirovinom je 60,06 posto, što je za 0,02 posto manje u odnosu na listopad. Život je najjeftiniji u Varaždinu, a najskuplji u Puli.

Teško da ovoga prosinca možemo očekivati potrošnju na razini prošlogodišnje, a kamoli prijašnjih optimističnih godina. U tim godinama potrošnja se temeljila na zaduživanju, ali i optimizmu građana, no to je vrijeme iza nas, ističu u Nezavisnim hrvatskim sindikatima.

Vlada nije učinila ništa što bi zaustavilo potonuće Hrvatske u krizi, ističe čelnik NHS-a Krešmir Sever. U potonuću smo i u gospodarstvu i u socijali. To potonuće je ogledalo ovoga što se događa u blagdanskoj i predblagdanskoj potrošnji, kazao je. Toj crnoj slici dodao je najavu poskupljenja plina i struje, rast insolventnosti i neplaćanja, kao i broja radnika koji ne primaju plaće - trenutačno ih je oko 72.000.