Razni ljudi, razni običaji

Koliko god da nam se čini da iz filmova znademo sve američke običaje, uvijek se može otkriti nešto novo i nepoznato.

Znate li što je bijeli slon? Naravno da znate, rijetka životinja vezana za indijske mitove. Ali u Arizoni White Elephant ima posve drugačije značenje. To je ime božićne igre darivanja. Ide ovako: svatko u društvu kupi jedan dar koji ne smije biti skuplji od dogovorene svote. Kad je blagdansko raspoloženje na vrhuncu, izvlače se brojevi i prema njima svatko bira omot koji mu se sviđa, što god bilo u njemu. E, nije tu kraj. Ako se vaš dar svidi nekom drugom, on ima pravo uzeti ga, a to vama daje pravo da idete po novi. Dar ostaje kod trećeg vlasnika. Jako mi se svidio običaj i mislim ga prenijeti u domovinu.

Ovdje u Phoenixu susrela sam još zgodnih običaja. Ako su vam i poznati, uvijek je zgodno sjetiti ih se. Recimo Secret Santa tj. tajni Djed Mraz. Tjedan prije Božića obitelj se okupi i svako stavi svoje ime u šešir. Svi izvlače, ali ne kažu čije su ime izvukli. Tako nitko ne zna od koga je dobio dar pod bor, a nitko ne mora kupiti više od jednog dara. Praktično i pravedno, zar ne? Naravno, za djecu se može napraviti iznimka, pa će dobiti od svake bake ponešto.

Također praktičan je uredski običaj razmjene kolača - Cookie Exchange. Naime svi kolege naprave veću količinu jedne vrste kolača. Onda ih kušaju svi zajedno, daju drugima svoje i uzimaju po malo od svih ostalih. I to ću pokušati kopirati ubuduće. Kakva dobra ideja - pečete jednu vrstu kolača, a na kraju ih imate desetak.

Ali dobrodušni debeljko koji se noću spušta niz dimnjak kako bi stavio darove pod bor jede uglavnom kekse s mlijekom. Jer su ih ukućani tamo ostavili prije odlaska djece na spavanje u božićnoj noći. Tako nalaže uljudnost i gostoprimstvo. Kaže mi kolegica Ivy da su svi njezini vršnjaci gotovo do srednje škole čvrsto vjerovali da roditelji nisu toliko blesavi da bi se igrali tako ozbiljne igre kakva je Cookies and Milk for Santa bez ozbiljne osnove.

Inače u svakom će se domu u Phoenixu u božićno jutro naći fruitcake - voćni kolač nalik našem biskupskom kruhu sa suhim i kandiranim voćem. Svi će se mrštiti jer ga ne vole jesti, iako ga uvijek vole vidjeti na stolu.

Dobro će doći i za bistrenje glave onima koji su prethodne večeri popili previše likera od jaja. No lako se nađe i tradicionalni eggnog bez brandya. Kao druga pića koja Europljani teško mogu zamisliti bez alkohola – ne biste vjerovali koliko sam puta ovih dana nazdravila pjenušcem s okusom breskve, kruške ili brusnice. A raspoloženje je bilo sasvim na visini.

I napokon, mala razglednica vlastite proizvodnje za sretne blagdane. Bila sam na izložbi jaslica iz cijelog svijeta i jednostavno moram podijeliti s vama to radosno šarenilo. Mislim da na svim jezicima svijeta divno zvuči kad se prevede: Svim na zemlji mir, veselje…