22:29 / 07.09.2020.

Autor: B.A./Hina

13.000 stolaca ispred Reichstaga za migrante s Lesbosa

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: - / REUTERS

Stolci simboliziraju ljude koje žive u logoru Moria, najvećem izbjegličkom logoru u Grčkoj.
Nekoliko nevladinih organizacija za pomoć izbjeglicama postavilo je u ponedjeljak ispred njemačkog parlamenta 13.000 stolaca tražeći evakuaciju prenapučenih izbjegličkih logora u Grčkoj, posebice logora Moria na otoku Lesbosu.

Tih 13.000 stolaca simbolizira ljude koje žive u katastrofalnim higijenskim uvjetima u logoru Moria, najvećem izbjegličkom logoru u Grčkoj, objavile su organizacije Seebrücke, Sea-Watch, Campact i #LeaveNoOneBehindchaises.Stolci trebaju podsjetiti da su općine i pokrajine, u prvom redu grad Berlin, rekle da su spremne preuzeti migrante iz pretrpanih i izbjegličkih logora na grčkim otocima.

- Parlament je bio na ljetnim praznicima, ali nije humanitarna katastrofa na vanjskim granicama EU-a, istaknule su nevladine organizacije.

Od početka godine samo 465 migranata je evakuirano iz izbjegličkih logora u Njemačku, najviše bolesna djeca i njihovi roditelji. Berlin se obvezao da će ih primiti više od tisuću.

Više od 12.700 ljudi žive u logoru Moria koji je predviđen za prihvat 2800 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!