19:14 / 05.10.2019.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

30 tisuća migranata na grčkim otocima

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: - / REUTERS

Pod pritiskom nereda u kampovima, Atena je donijela plan o premještanju 16.000 migranata na kopno, a do kraja seljedeće godine namjerava deportirati 10.000 migranata koji nisu dobili azil.
Grčka se suočava s priljevom sve većeg broja migranata iz Turske. U rujnu ih se na grčke otoke iskrcalo više od 10.000, što je najveći priljev još od 2016. Grčka je optužila Tursku da ne kontrolira migrante, dok UNHCR upozorava na prenapučenost kampova na grčkim otocima i poziva tamošnje vlasti da što prije premjeste tisuće migranata na kopno.

Grčki otok Lezbos udaljen je samo 12 kilometara od turske obale. Iako morem patroliraju brodovi obalne straže, čamci s migrantima i dalje pristižu gotovo svakodnevno, najčešće noću.

- U Turskoj nam je bilo vrlo teško. Nismo mogli ići u školu, govori migrant Ali Reza iz Afganistana.

Bolja situacija nije ga dočekala ni na Lezbosu. Moria je najveći kamp, može primiti 3.000 ljudi, a u njemu i oko njega natiskalo se više od 12.000 migranata.

I UNHCR upozorava na humanitarnu katastrofu i traži od Grčke da što prije premjesti tisuće migranata na kopno. Na grčkim otocima Lezbosu, Kosu i Samosu je 30.000 migranata.

Atena optužuje Tursku da priljev migranata ne drži pod kontrolom.

- Turska ima mogućnost kontrolirati migrante u Egejskom moru. Stječe se dojam da iskorištava ovaj problem za svoje geopolitičke interese, kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Čim je Erdogan zaprijetio da će otvoriti granicu jer EU ne šalje dovoljno novca, u Grčkoj je počeo rasti broj migranata. Turska traži pomoć u stvaranju takozvane sigurne zone na sjeveroistoku Sirije i tvrdi da ispunjava svoje obveze.

- Nažalost, postoje neosnovane optužbe protiv Turske nakon što se broj migranata u Grčkoj malo povećao, rekao je turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu.

Turska traži još pomoći od Bruxellesa, a isto planira i Grčka, zajedno s Ciprom i Bugarskom. Pod pritiskom nereda u kampovima, Atena je donijela plan o premještanju 16.000 migranata na kopno, a do kraja seljedeće godine namjerava deportirati 10.000 migranata koji nisu dobili azil.
Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!