07:51 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Abas od Unije zatražio priznavanje palestinske države

-

-

Foto: - / -

Na radnom ručku Abas se sastao sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini i 28 ministara vanjskih poslova, među kojima je bila i naša ministrica Marija Pejčinović Burić.
Ministrima vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na radnom ručku u Bruxellesu pridružio se predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas.

Pozvao je države članice Europske unije da priznaju palestinsku neovisnost, ali u Uniji, gdje je priznavanje država isključivo u nadležnosti zemalja članica, traže ponovnu uspostavu dijaloga i ostaju pri rješenju dviju država, koje bi mirno koegzistirale. Poštujemo pozicije Europske unije i smatramo je istinskim  partnerom i prijateljem i zato pozivam države članice EU-a da žurno priznaju palestinsku državu. Nema nikakve kontradikcije između priznanja palestinske države i nastavka mirovnih pregovora, rekao je Abas.

Jasno je da postoji problem s Jeruzalemom. Europa, kao i cijeli arapski svijet, ali i Ujedinjeni narodi, vjeruje da su jedino realno rješenje za Jeruzalem pregovori o tome da on mora biti glavni grad dviju država i u tom ćemo smjeru nastaviti raditi, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

U Bruxellesu je bila i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Želja je članica Europske unije otvoriti dijalog s obje strane, čuti njihovu stranu i svakako zadržati onaj jedan osnovni konsenzus koji Europska unija ima o pitanju bliskoistočnog procesa, a to je da se zadrži fokus na dvodržavno rješenje dviju strana, dakle samo jedan dogovor između Palestinaca i Izraelaca je održiv, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!