11:36 / 15.10.2019.

Autor: T.D./P.F./M.Š./Hina

Aerodrom u Barceloni vraća se u normalu

Foto: REUTERS/Jon Nazca

Foto: REUTERS/Jon Nazca

Foto: - / REUTERS

Središte prosvjeda bila je zračna luka koju su prosvjednici htjeli zauzeti kako bi svijetu ukazali na nepravednu presudu.
Na međunarodnom aerodromu El Prat u Barceloni u utorak je otkazano 45 letova, nakon što je aerodrom u ponedjeljak tijekom posvjeda katalonskih zagovornika nezavisnosti pretrpio manju štetu, rekao je glasnogovornik operatera španjolskih zračnih luka AENA-e.

Većina od 45 letova otkazanih danas posljedica su jučerašnjeg otkazivanja, izjavio je glasnogovornik u obraćanju medijima. U ponedjeljak je bilo otkazano 110 letova.

Glasnogovornik je rekao kako se prosvjednici nisu uspjeli probiti u unutrašnjost terminala te da je prilikom sukoba s policijom učinjena manja šteta na infrastrukturi. Dodao je kako se trenutno ne može procijeniti vrijednost materijalne štete kao ni broj putnika na koje su utjecali prosvjedi, jer aviokompanije nisu poslale broj putnika dužnosnicima aerodroma.

U ponedjeljak je zračna luka El Prat bila središte prosvjeda, a prosvjednici su je htjeli zauzeti kako bi svijetu ukazali na nepravednu presudu. Ondje je došlo do okršaja s policijom, koja je nastojala spriječiti prosvjednika da ne uđu u zaštićeni dio aerodroma i kontrolni toranj.

Policija je koristila pendreke i ispaljivala projektile za rastjerivanje mase, bačena je i dimna naprava, a prosvjednici su bacali predmete na policiju i postavljali barikade.
Unutar aerodroma i oko ulaza ozlijeđeno je više od 100 osoba.

Tisuće prosvjednika bile su okružile zgradu aerodroma onemogućivši cestovni i željeznički pristup zračnoj luci.

Suci Vrhovnog suda u Madridu u ponedjeljak ujutro su jednoglasno osudili devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Tijekom dana se očekuju novi prosvjedi, a promet na aerodromu El Prat zasad se odvija bez poteškoća.

Puigdemont će se odazvati sudu u Belgiji nakon zahtjeva za izručenjem u Španjolsku

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, pod čijim je vodstvom 2017. organiziran u Kataloniji zabranjeni referendum o nezavisnosti, poručio je kako će se odazvati belgijskom pravosuđu dobije li poziv, nakon što je Španjolska u ponedjeljak nanovo zatražila njegovo izručenje.

- Razgovarat ćemo s državnim tužiteljem, a bude li moj klijent pozvan na sud, neće se skrivati. Surađivat će s belgijskim pravosuđem, rekao je Puigdemontov odvjetnik Paul Bekert medijima.

- On vjeruje belgijskom pravosuđu, zbog toga se nalazi u Bruxellesu, dodao je.
Foto: REUTERS/Albert Gea

Foto: REUTERS/Albert Gea

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!