13:16 / 26.05.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Agencija EU-a poziva zrakoplovne prijevoznike da ne lete iznad Bjelorusije

Agencija EU-a poziva zrakoplovne prijevoznike da ne lete iznad Bjelorusije

Agencija EU-a poziva zrakoplovne prijevoznike da ne lete iznad Bjelorusije

Foto: Paul Hanna / Reuters

Europski regulator za zrakoplovstvo pozvao je sve zrakoplovne kompanije da izbjegavaju prostor iznad Bjelorusije iz sigurnosnih razloga, rekavši da je prisilno preusmjeravanje aviona Ryanaira dovelo u pitanje sposobnost zemlje da omogući sigurnost zračnog prometa.

Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA) savjetuje zrakoplovnim tvrtkama, kao i prijevoznicima koji nisu iz EU-a, da, osim u hitnim slučajevim, izbjegavaju prostor iznad Bjelorusije.

- Okolnosti ovog slučaja dovode u pitanje postupanje Bjelorusije prema međunarodnim pravilima civilnog zrakoplovstva, objavila je EASA. Bjelorusija je preusmjeravanjem aviona ugrozila sigurnost leta i dovela u pitanje sposobnost države da omogući sigurnost zračnog prometa.

Europske zrakoplovne kompanije počele su preusmjeravati letove u utorak, pošto su mnogi europski čelnici kritizirali Minsk zbog prisilnog slijetanja i uhićenja disidentskog novinara.

Čelnici EU-a u ponedjeljak su pozvali europske prijevoznike da izbjegavaju letjeti iznad Bjelorusije i rekli su da će zabraniti njezine letove prema Europskoj uniji. Mjere se, međutim, neće usvojiti prije sastanka prijevoznika koji će se održati 3. lipnja.

Intervencija Agencije iz sigurnosnih razloga odvojena je od prijetnje čelnika političkim sankcijama i uključuje zračne prijevoznike koji nisu iz EU-a, a u nekim slučajevima lete nad Bjelorusijom, na trasi između Azije i Europe.

Upute EASA-e, međutim, nisu obavezne.

Bjeloruske vlasti nisu bile dostupne za komentar o intervenciji Agencije. Predsjednik Aleksandar Lukašenko, ranije danas, optužio je "zlonamjernike" da pokušavaju ugušiti Bjelorusiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!