14:36 / 21.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Ako se ukinu mjere, Francuska neće izbjeći drugi val epidemije

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Foto: - / REUTERS

Da bi kolektivni imunitet bio dovoljan za izbjegavanje drugog vala, 70 posto osoba treba steći imunitet. Daleko smo ispod tog postotka, rekao je glavni autor istraživanja, Simon Cauchemez.
Prema procjenama koje je u utorak objavio institut Pasteur - oko 6 posto Francuza bit će imuno na koronavirus 11. svibnja, što je nedostatna razina da bi se izbjegao drugi val epidemije ako sve mjere budu u potpunosti ukinute nakon tog datuma.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu


- Da bi kolektivni imunitet bio dovoljan za izbjegavanje drugog vala, 70 posto osoba treba steći imunitet. Daleko smo ispod tog postotka. Ako želimo izbjeći drugi veliki val, moramo zadržati mjere, rekao je za AFP glavni autor istraživanja, Simon Cauchemez.

- Izgledi jačanja epidemije obvezuju na jako postupno ukidanje mjera od 11. svibnja, upozorio je u nedjelju premijer Edouard Philippe.

Mali udio zaraženog stanovništva je posljedica mjera ograničenja kretanja, ističe istraživanje prema kojem je prosječan broj osoba koje zarazi jedan oboljeli pao s 3,3 na 0,5 osoba tijekom mjera ograničenja kretanja.

Svrha mjera koje su poduzele brojne zemlje je spriječiti masovni priljev pacijenata u isto vrijeme, što bi zagušilo kapacitete bolničkog sustava.

Istraživanje Instituta Pasteur se bazira na matematičkim i statističkim modelima koji omogućuju usporedbe podataka o umrlima i mogućnostima smrti neke zaražene osobe, kako bi se dobila procjena udjela zaraženog stanovništva 11. svibnja (5,7 posto ili 3,7 milijuna osoba).

- Margina odstupanja je velika, između 3 i 10 posto. Bilo da se radi o 6, 10 ili čak 20 posto, to ne mijenja problem da ćemo biti jako daleko od 70 posto koje bismo trebali da bi mogli bez problema ukinuti mjere ograničenja, kazao  je Cauchemez.

Prema tom istraživanju 0,5 posto zaraženih umire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!