17:29 / 14.01.2018.

Autor: HRT

Ako ste ljubitelj stranih tiskovina, ne nabavljajte ih iz Litve

-

-

Foto: - / -

Donosimo priču iz Litve, gdje je zabrana oglašavanja alkoholnih pića prouzročila glavobolju uvoznicima stranih časopisa.
Kad na snagu stupi loše osmišljen zakon, a parlament neko vrijeme nije na raspolaganju da ga preinači - nastaje zavrzlama. Donosimo priču iz Litve, gdje je zabrana oglašavanja alkoholnih pića prouzročila glavobolju uvoznicima stranih časopisa.

Ako ste nekim slučajem ljubitelj stranih tiskovina, nemojte ih nabavljati iz Litve. Odande vam sigurno neće stići potpuni. Razlog - zabrana oglašavanja alkoholnih pića. Uvoznici časopisa - ogorčeni. Ako izrežu list, uz oglas uklanjaju i sljedeću stranicu s tekstom. Ne smiju ostaviti čak ni članak o tome koja hrana dobro ide s kojim vinom.

Osim što je apsurdan, proces je i naporan, ali nitko ne želi riskirati jer globa iznosi 30 tisuća eura. Veći oglasi se trgaju, preko manjih se lijepe naljepnice. Ministar zdravstva Aurelijus Veryga, jedan od glavnih zagovornika novog zakona, smiruje javnost - "Imat će razumijevanja ako nekomu treba više vremena da se prilagodi".

No kako se prilagoditi kad časopisi stižu u izvornom izdanju? Buni se i šefica države Dalia Grybauskaite, iako je zakon izvorno poduprla. No najgore je što se on ne može promijeniti do ožujka jer parlament tek onda nastavlja sa sjednicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!