21:55 / 09.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Alarm u Portugalu i Nizozemskoj zbog velikog rasta broja novozaraženih

Foto: REUTERS/Rafael Marchante

Foto: REUTERS/Rafael Marchante

Foto: - / REUTERS

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je da treba "dobro razmisliti o Božiću u obitelji", pozivajući sugrađane da u toj prigodi ne organiziraju veća okupljanja.
Portugal i Nizozemska bilježe u petak rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, a portugalski predsjednik pozvao je građane da "dobro razmisle" o velikim obiteljskim okupljanjima za Božić. ➡️ Pandemija ubrzava, uvode se stroge mjere u cijelom svijetu
➡️ EU: Dogovoreni kriteriji za označavanje zelenih, narančastih i crvenih zona
➡️ Crna Gora: u danu više zaraženih nego u cijelom prvom valu

Portugal je u petak prijavio najveći broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu u zadnjih šest mjeseci, od kojih su se dvije trećine zarazile na obiteljskim skupovima. Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da je ta zemlje od 10 milijuna stanovnika imala u 24 sata 1394 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše od 10. travnja kada ih je bilo 1.516.

Tako Portugal ima ukupno 83.928 potvrđenih slučajeva i 936 hospitaliziranih osoba, među kojima je 125 na intenzivnoj skrbi. Uz 12 umrlih u petak, pandemija je dosad pokosila 2062 ljudi.

- Obiteljska druženja poput vjenčanja i krštenja odgovorna su za 67 posto slučajeva zaraze prijavljenih u Portugalu ovih dana, rekla je pred novinarima ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Graca Freitas.

U takvim okolnostima portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je da treba "dobro razmisliti o Božiću u obitelji", pozivajući sugrađane da u toj prigodi ne organiziraju veća okupljanja. Portugalska vlada je u četvrtak rekla da će idućeg tjedna razmisliti o tome jesu li potrebne nove mjere kako bi se zaustavilo ponovno širenje epidemije.

Nizozemska je prijavila gotovo 6000 novozaraženih u jednom danu, objavio je u petak Državni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM). U proteklih sedam dana prijavljeno je oko 34.000 novozaraženih, uz nagli porast broja pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje i intenzivna njega.

Premijer Mark Rutte veoma je zabrinut zbog tih brojeva: "Među trima najteže pogođenim zemljama u Europi smo, gori smo i od Amerike". Ne iznoseći konkretan plan, rekao je da ne isključuje drastične mjere ako se stanje ne popravi u iduća 72 sata.

Rotterdam, Den Haag, Utrecht i Amsterdam imaju posebno visoku stopu širenja zaraze, pokazuju izvješća. Od izbijanja krize u ožujku u Nizozemskoj je od koronavirusa umrlo 6500 ljudi.

WHO poziva vlade na odlučne akcije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak europske vlade da poduzmu odlučne akcije kako bi se smanjio prijenos koronavirusa, primjerice da zabrane veća okupljanja. Europa je u četvrtak prvi puta imala više od 100.000 novozaraženih.

- Nema novih odgovora, znamo što trebamo raditi, rekao je na brifingu u Ženevi direktor WHO-ovog programa za izvanredna stanja Mike Ryan. Ključna je socijalna distanca, nošenje maski i dobro prozračivanje, dodao je.

Moramo biti iznimno oprezni s većim okupljanjima, ističe Ryan i ponavlja da je nužno zaštititi stariju populaciju i osjetljive skupine. WHO je u petak zabilježio najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa globalno, 350.766 u 24 sata. Više od 36,58 milijuna slučajeva zabilježeno je od početka pandemije širom svijeta, a više od milijun ljudi je umrlo.
Foto: REUTERS/Eva Plevier/File Photo

Foto: REUTERS/Eva Plevier/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!