Alkarska povorka u dvorištu glasovitog dvorca Schönbrunn

18.06.2023.

20:53

Autor: Magdalena Šipić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Predstavljanje Alke u Austriji

Predstavljanje Alke u Austriji

Foto: HTV / HRT

Višednevno predstavljanje sinjskoga kraja u Austriji kulminiralo je današnjim mimohodom alkarske povorke u dvorištu glasovitog dvorca Schönbrunn u Beču. Sve je pratila i naša ekipa. Alkari i njihovi konji u veličanstvenim odorama zasigurno su privukli veliku pozornost Bečana, ali i brojnih gostiju austrijske metropole.

Iz Austrije se javila Magdalena Šipić:

Neću pretjerati ako kažem da je bilo veličanstveno. Pregrijeh posjetitelja sa svih strana svijeta koji su se oko 13 sati zatekli u dvorištu Austrijske turističke atrakcije.

S nestrpljenjem su čekali pojavljivanje sinjske i hrvatske turističke atrakcije. Dakle, cijela Alkarska povorka, uprava Viteškog Alkarskog društva, predstavnici Sinja, drugih općina i krajeva Setinske krajine, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, brojni uzvanici i gosti u svečanom odijelu prošli su dvorištem Schönbrunna o čemu će se zasigurno još dugo govoriti, a još će zlatnim slovima biti upisano u povijesti jedinstvene Viteške igre koja će se nakon Badena i Veća sigurno predstavljati u drugim odredištima diljem svijeta.

Jednako zanimljivo bilo je i jučer u Badenu na Hipodromu gdje je organizirano pokazno Alkarsko natjecanje. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske pa je u Badenu bio i zamjenik Vlade ministra vanjskih poslova Gordon Gurley Shadman koji je danas bio i na obilježavanju 100 godina Gradišća, a samo natjecanje pratilo je nekoliko tisuća posjetitelja.

Dvadeset Alkara kopljanika odmjerilo je snage. Na ovaj put najviše sreće imao je Franjo Talaja koji je na pobjednički naslov osvojio sa sedam punata. Osim toga, posjetitelji su mogli upoznati i bogatu tradiciju, običaje i jednu gastronomsku ponudu Cetinske krajine. Od dana Alke u Badenu i Beču kažu koristi će imati ne samo sinjska Cetinska krajina, nego cijela Hrvatska.

Dojmovi posjetitelja


- Ovo je svakako povijesni dan za Sinjsku Alku. Vidimo da ljudi na neki način stavili Šibenik u drugi plan, a Alka je u prvom planu. Znali smo da će ovdje biti danas ovoliko tisuće ljudi. Zapravo lijepo je vrijeme, tako da smo svi prezadovoljni, rekao je tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić.

- Obavezno sam morala doći. Odlično, super, sada se ježim. Baš je prelijepo. Žao mi je što nisam mogla doći u Badnju, ali ovako ovdje sad tu blizu živim i tako sam došla u Sinj, dodala je Dragica Ratković.

- Bilo je predivno, tradicionalno, kostimi su divni, zanat je odlično, zaključila je Meri Gellet iz Belgije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!