16:09 / 28.01.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Amsterdam: Građani se žale na buku skutera dostavljača hrane

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Amsterdam je najavio da će na godinu dana obustaviti izdavanje dozvola za otvaranje novih distribucijskih centara koje za opskrbu koriste kurirske službe budući da se građani žale na buku i promet i narušene gradske vizure.

- U Amsterdamu, kao i u svim drugim većim gradovima diljem Europe, tvrtke koje vam isporučuju namirnice u roku od 10 minuta niču kao gljive poslije kiše, rekla je glasnogovornica dogradonačelnice Marieke van Doornick koja je predložila zabranu.

Van Doornick pročelnica je gradskog ureda za prostorno uređenje i održivost. Kaže da se građani žale na buku i promet skutera, ali i na izgled trgovina koje služe samo za kurirsku dostavu i nisu otvorene za javnost i često imaju zatamnjene prozore.

- Grad će u idućih godinu dana utvrditi propise o dopuštenim lokacijama za zamračene trgovine, napomenula je.

Do 14. siječnja Amsterdam je imao 31 mali distribucijski centar, a gotovo svi oni otvoreni su tijekom pandemije COVID-a, rekla je glasnogovornica gradske zastupnice.

Digitalna platforma Flink ima u Amsterdamu 10 distribucijskih centara i poručila je da ih je planirala otvoriti još i da ih je moratorij iznenadio.

- Imamo fantastične povratne informacije naših kupaca, stoji u priopćenju Flinka, uz napomenu da osim namirnica distribuiraju i proizvode lokalnih tvrtki.

Berlinski Gorillas priopćio je da razgovara s gradskom skupštinom i da ih je oduka iznenadila i razočarala.

- U samo godinu dana poslovanja u Amsterdamu izgradili smo sadržajne odnose s lokalnim partnerima i kupcima i otvorili stotine gospodarskih prilika, tvrde.

Turski Getir poručio je da će takva odluka "neosporno imati veliki utjecaj na naše zaposlenike i veliki broj kupaca koji svakodnevno koriste našu uslugu". Dodali su i da još analiziraju odluku i razmatraju moguću reakciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!