Plenković: Cijenim potporu Češke hrvatskim ambicijama da postanemo članica Schengenskog prostora

07.07.2022.

16:00

Autor: M.M./Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Upravo započeto šestomjesečno češko predsjedanje Vijećem Europske unije prati slogan: Europa kao zadaća. On izražava predanost jačanju zajedničke slobode, odgovornosti, sigurnosti i blagostanja. Tijekom češkog mandata trebale bi biti donesene konačne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor. Premijer Andrej Plenković u Pragu je razgovarao s češkim kolegom Petrom Fialom.

Za Hrvatsku najvažnija tema bila je tema Schengena jer je proces donošenja odluke o ulasku Hrvatske u Schengen u finalnoj fazi i na jesen će ta tema biti u rukama češkog predsjedanja da ju stavi na dnevni red Europskog vijeća, izvijestila je u središnjem Dnevniku HRT-ova novinarka Jasna Paro.

Istaknula je kako je češki premijer poručio da će Češka učiniti sve da ne dođe do zastoja na tom procesu i da RH postane članicom Schengena 1. siječnja 2023.

- Ta odluka će se na ministarskom vijeću naći najkasnije u studenom, obećao je Fiala.

Paro je rekla kako se razgovaralo i o jačanju gospodarske suradnje, posebno u energetskom sektoru.

- Češka je zainteresirana za korištenje svih mogućnosti koje RH ima, ali češke rafinerije mogle bi odmah koristiti naftovod Adria, rekla je HRT-ova novinarka. Dodala je i kako se moglo čuti da su češki investitori zainteresirani za investiranje u strateške projekte u RH kao što je razvoj luke Rijeka.

Premijer Plenković nakon sastanka s češkim kolegom rekao je da su odnosi Češke i Hrvatske prijateljski, te da gaje stoljetne odnose, dodatno oplemenjene aktivnostima češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj.

- Premijer Fiala sa svojom vladom napravio je sjajan program za aktivnosti vijeća u sljedećih šest mjeseci. Europa kao zadatak - promisliti, obnoviti i energetski ojačati EU. To su prioriteti Češke i mislim da su prikladni za ovaj trenutak velikih izazova, istaknuo je hrvatski premijer. 

- Zajedničkom suradnjom i radom vjerujem da ćemo pronaći rješenja i modalitete za sprječavanje socijalne frakture u našem društvu i za omogućavanje očuvanja standarda naših građana i poslovanja naših gospodarstvenika, rekao je.

Dodao je da Hrvatska i Češka imaju razvijenu i razgranatu gospodarsku suradnju, koja se nakon COVIDA očituje i u ubrzanoj gospodarskoj razmjeni.

- Mislim da smo na putu da dosegnemo milijardu eura razmjene. Češka je među prvih 15 ulagača u RH. Niz njihovih kompanija prisutan je na našem tržištu i u turizmu, prometu, medijima, industriji. Smatram da to trebamo nastaviti i poticati prisutnost hrvatskih kompanija na češkom tržištu, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da su izrazili zadovoljstvo dinamiziranjem suradnje u turizmu, te da su Česi drugi, nakon Njemaca po dolasku u RH. 

Na području naših europskih ambicija, jedan od prvih čeških uspjeha bit će sljedeći tjedan kada će se na sastanku ministara ekonomija i financija prihvatiti odluku o članstvu Hrvatske u eurozoni.

- Izuzetno cijenim vrlo čvrstu i snažnu potporu premijera Fiale hrvatskim ambicijama da postanemo članica Schengenskog prostora, istaknuo je premijer Plenković, te istaknuo kako vjeruje da će uz češko vodstvo EU-om na jesen biti donijeta konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen 1.1.2023.

- Time će Hrvatska u jednom danu postati članica dvije dublje europske integracije, naglasio je Plenković.

Rekao je i kako Hrvatska "cijeni" razumijevanje i želju Češke da se i tijekom njezina predsjedanja stavi naglasak na države jugoistoka Europe.

- Za nas bi to bilo posebno važno zbog BiH za koju smo se zajednički založili za stjecanje statusa kandidata i očekujemo da se ondje ispune reforme, posebno one koje će dovesti do ravnopravnosti Hrvata što je moguće prije, kazao je. 

Dodao je i da su razgovarali o energetskoj suradnji.

- Hrvatska sa svojim geostrateškim položajem i kapacitetima ima snagu da pomogne u ovako izmijenjenim okolnostima na energetskoj karti Europe, ne samo svojim građanima i industriji, nego i zemljama u susjedstvu i zemljama srednjoistočne Europe. Podržali smo nastojanja suradnje između ekonomskih aktera iz Češke i sa Janafom i Plinacrom i siguran sam da će ta suradnja dovesti do osiguravanja energenata ukoliko budu potrebni u Češkoj, rekao je. 

Petr Fiala: Učinit ćemo sve da se 2022. dovrši hrvatsko pristupanje šengenu

Češka će učiniti sve da se za njezina predsjedanja EU-om dovrši proces hrvatskog pristupa Schengenskom prostoru, izjavio je češki premijer Petr Fiala.

- Češka je uvijek podupirala i podupire hrvatski ulazak u Schengen, kazao je Fiala. Uvjereni smo da Hrvatska ispunjava sve kriterije. Napravit ćemo sve što možemo da se tijekom našeg predsjedanja dovrši proces pristupa i da Hrvatska 1.1. 2023. bude punopravna članica Schengena, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!