22:48 / 15.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Armin Laschet, novi predsjednik njemačkog CDU-a

Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS

Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Natječu se Armin Laschet, premijer njemačke najnaseljenije savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, korporativni odvjetnik Friedrich Merz i stručnjak za vanjsku politiku Norbert Roettgen.
Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU). On je i premijer njemačke najnaseljenije savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije. 

Na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja on je pobijedio Friedricha Merza. Od 991 glasa 521 je dobio Laschet, a 466 Merz. U prvom krugu je iz natjecanja ispao treći kandidat Norbert Roettgen.

Armin Laschet slovi kao umjereni političar koji bi mogao nastaviti sa smjernicama koje je na čelu stranke odredila njegova prethodnica Angela Merkel. Friedrich Merz je predstavnik konzervativnijeg dijela stranke. Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Laschetu na izboru za predsjednika Kršćansko-demokratske unije i poručio mu kako se raduje nastavku kvalitetne suradnje.

- Čestitke @ArminLaschet na izboru za predsjednika #CDU! S predsjednikom Vlade NRW @ArminLaschet uspostavili smo odlične odnose prigodom posjeta Düsseldorfu i Essenu, kao i na #MSC2020 u Münchenu. Radujemo se nastavku kvalitetne suradnje HDZ-a i CDU-a, kao i Hrvatske i Njemačke, objavio je Plenković na Twitteru.

Glasovanje je došlo na početku godine koja je ključna za njemačku politiku, s nacionalnim izborima koji se trebaju održati u rujnu. Merkel se planira umiroviti na kraju svoja trenutnog četvrtog mandata. U uvodnom obraćanju delegatima u petak navečer, kancelarka je pozvala na jedinstvo.
Foto: Odd Andersen/Pool via REUTERS

Foto: Odd Andersen/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!