AstraZeneca i EU okončale sudski spor i postigle sporazum o isporuci cjepiva

11:33 / 03.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska komisija i AstraZeneca izvijestile su u petak da su postigle dogovor o isporuci preostalih doza cjepiva protiv COVID-a, okončavši time sudski spor koji je bio u tijeku.

Prema sporazumu koji su sklopile Europska komisija i AstraZeneca, ta se farmaceutska tvrtka obvezala isporučiti EU-u 60 milijuna doza svoga cjepiva (Vaxzevria) do kraja trećeg tromjesečja ove godine, dodatnih 75 milijuna do kraja godine, te 65 milijuna doza do kraja prvog tromjesečja 2022.

Time je okončan sudski spor koji je bio u tijeku, nakon što je Europska komisija u travnju ove godine pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece zbog nepoštovanja ugovora o isporuci cjepiva te zbog toga što AstraZeneca, prema navodima Europske komisije, nije imala pouzdan plan za osiguravanje pravovremenih isporuka.

Dogovor će omogućiti Europskoj uniji da ubrza program cijepljenja.

EK je objavila da će u skladu s novim sporazumom zemlje članice dobivati redovite isporuke, a ako bude kašnjenja, kompanija se obvezala na ograničeni rabat.

- Postoje važne razlike u postotku cijepljenih između naših država članica te je dostupnost cjepiva, uključujući i AstraZenecino, od ključne važnosti, rekla je povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!