17:37 / 08.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Austrija ukida nacionalni "lockdown", ali brojne pokrajine ostaju oprezne

Austria ukida nacionalni 'lockdown'

Austria ukida nacionalni 'lockdown'

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Austrija će dopustiti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od trgovina i kazališta do restorana i frizerskih salona, kada u nedjelju ukine 'lockdown', objavila je vlada u srijedu, no brojne savezne pokrajine i dalje su oprezne te će se otvarati postupno.

Odluka vlade znači da se s jedinstvenih mjera na nacionalnoj razini prelazi na specifične za devet pokrajina. Da bi stvar bila još više zbunjujuća, brzo otvaranje uključuje zapadne pokrajine Vorarlberg i Tirol koje imaju najveću, odnosno četvrtu najveću incidenciju obolijevanja od CVID-a u zemlji.

- Neke pokrajine će djelovati postupno kako vrijeme bude prolazilo, a Gradišće, Vorarlberg i Tirol će odmah usvojiti nacionalnu odluku, rekao je guverner Tirola Guenther Platter na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarom Karlom Nehammerom i ministrom zdravstva Wolfgangom Muecksteinom.

Vorarlberg i Tirol su alpske austrijske savezne pokrajine koje uvelike ovise o zimskom turizmu. Hoteli su diljem Austrije zbog 'lockdowna' bili zatvoreni, iako su skijaške staze ostale otvorene.

Austrija se zatvorila prije dva tjedna zbog rekordnog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Infekcije su u međuvremenu pale, ali broj pacijenata na intenzivnoj skrbi i dalje raste.

Vlada je obećala da "lockdown" neće trajati dulje od 20 dana, a to razdoblje istječe u nedjelju.

Gornja Austrija, koja je dugo bila najteže zahvaćena pandemijom i graniči s Njemačkom i Češkom, ostaje zatvorena do 17. prosinca.

Glavni grad Beč dopustit će samo otvaranje kafića i restorana, i to tjedan dana nakon ukidanja nacionalnog 'lockdowna', a sve trgovine i božićni sajmovi proradit će u ponedjeljak.

Austrijski mediji prenose da će slično postupiti još tri savezne pokrajine i u petak 17. prosinca otvoriti samo hotele i restorane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!