17:07 / 04.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Austrija bilježi znatan pad broja zaraženih

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Austrija bilježi znatno usporenje porasta broja zaraženih koronavirusom, priopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober u subotu.
Austrija bilježi znatno usporenje porasta broja zaraženih koronavirusom, priopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober u subotu.

- Najnoviji podaci pokazuju da mjere koje smo odabrali u Austriji pokazuju djelovanje, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni).

On je rekao kako je sada potrebno ovaj trend "pojačati i stabilizirati" te je istodobno apelirao na građane Austrije da se i dalje, usprkos proljetnom vremenu, pridržavaju mjere smanjenja socijalnih kontakata na minimum.

- Mi sada ne smijemo ništa riskirati nego, ponukani uspjehom, nastaviti s maratonom mjera, upozorio je austrijski ministar zdravstva.

Anschober je naglasio da se tijekom predstojećih uskrsnih praznika u istoj sobi ne smije zadržavati više od pet osoba ako se ne radi o osobama koje žive u istom kućanstvu.

Dnevni porast zaraženih je u Austriji, kako je naglasio Anschober, pao na ispod deset posto u usporedbi s razdobljem prije tri tjedna kada je dnevni rast iznosi 40 posto.

Ministarstvo zdravstva je subotu javilo kako se u Austriji trenutno bilježi 11.781 zaraženi, a od posljedica koronavirusa je do sada umrlo 186 osoba.

Austrija je među prvim europskim zemljama uvela stroga pravila vezana uz ograničenje kretanja i socijalne kontakte.

U Austriji rasprava o obvezi aplikacije za praćenje

U Austriji se razmišlja o obvezi korištenja aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom i političke stranke suprotstavljaju mišljenja o tome koliko to zadire u privatnost građana.

- Ako se pokaže točnim da upotrebom ove aplikacije možemo zaštititi građane onda sam za da korištenje postane obveza, rekao je predsjednik Austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Austrijska pučka stranka ÖVP) u razgovoru za tjednik Profil.

On je naglasio kako se trenutno provjerava u kojoj mjeri bi upotreba aplikacije Crvenog križa Austrije koja prati kontakte među nositeljima i naknadno upozorava ako se kod nekog od kontakta otkrije koronavirus, bila sukladna s  austrijskim ustavom.

- Ako upotrebu aplikacije ograničimo na određeno vrijeme, tada je obveza, što se Ustava tiče, primjerena, rekao je Sobotka.

Predsjednica zastupničkog kluba vladajuće stranke Zeleni Sigrid Maurer je također izrazila mišljenje kako s gledišta zaštite podataka "ništa ne govori protiv" korištenja aplikacije.

Uvođenju obveze korištenja aplikacije za praćenje kontakata se protivi oporbena desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Narodnjačko-zelena koalicija ciljano napada slobode i zaštitu podataka i testira koliko daleko smije ići u ovoj izvanrednoj situaciji, rekao je glavni tajnik slobodnjaka Michael Schnedlitz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!