Austrija izgubila sudski spor oko mađarske nuklearne elektrane

30.11.2022.

12:16

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nuklearna elektrana Paks u Mađarskoj

Nuklearna elektrana Paks u Mađarskoj

Foto: Samatotoh / Shutterstock

Austrija je u srijedu objavila da je izgubila sudski spor protiv odluke Europske komisije otprije pet godina kojom je Mađarskoj dopušteno da proširi nuklearku Paks jer je drugi najviši sud EU-a odbacio sve njezine argumente.

Austrija podržava ekološki održivu energiju i desetljećima se protivi nuklearnoj energiji zabrinuta zbog njezine sigurnosti.

Austrija je 2018. tužila Komisiju pošto je ona 2017. odobrila plan Mađarske da sagradi dva nova reaktora u nuklearki Paks uz pomoć ruskog Rosatoma pošto su mađarske vlasti obećale poduzeti nekoliko mjera kako bi osigurale pravedno natjecanje.

- Opći sud odbacuje tužbu Austrije kojom se osporava mađarska državna potpora koju je odobrila Komisija, odlučio je sud.

- Države članice mogu slobodno odrediti sastav svoje energetske mješavine i Komisija ne može zahtijevati da državna sredstva budu dodijeljena alternativnim energetskim izvorima, zaključili su suci.

Austrija se može žaliti sudu više instance.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!