13:27 / 10.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Austrija: Mutirani južnoafrički soj virusa zabilježen u Beču i Štajerskoj

Testiranje uzoraka

Testiranje uzoraka

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Slučajevi zaraze južnoafričkim mutiranim sojem koronavirusa bilježe se po cijeloj Austriji, ne samo u Tirolu, javljaju austrijski mediji.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom tipa B.1.351, koji je prvi put zabilježen u Južnoj Africi, potvrđen je u Beču kod pacijenta koji se vratio s odmora na Kilimandžaru, rekao je tamošnji vijećnik za zdravstvo Peter Hacker. Slučajevi zaraze izvan Tirola, koji slovi kao žarište širenja mutiranog južnoafričkog soja virusa, zabilježeni su kod nekoliko vojnika stacioniranih u Štajerskoj.

Jedan od vojnika dolazi iz okruga Schwaz u Tirolu, koji se smatra žarištem zaraze tzv. južnoafričkim virusom.

Do sada je taj virus potvrđen kod 293 zaražena u Tirolu, a sumnja u zarazu mutiranim virusom postoji kod još 129 pacijenata.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober naložio je masovna testiranja u pogođenim regijama i susjednim okruzima.

Austrijska je vlada početkom tjedna izdala upozorenje protiv putovanja u saveznu pokrajinu Tirol.

Unatoč praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim dijelovima Austrije bilježe popunjenost kapaciteta između 85 i 90 posto.

Bez obzira na relativno lošu epidemiološku situaciju, Austrija je od ponedjeljka ublažila stroge mjere zatvaranja te je od sada dopušten rad muzejima, maloprodaji i frizerima.

Istodobno, vlada u Beču pooštrila je kontrole na granicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!