Austrija najavila produljenje kontrola na mađarskoj i slovenskoj granici

11.04.2023.

11:44

Autor: HRT/Hina

Graničme kontrole

Graničme kontrole

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Austrija planira produljiti kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom za još šest mjeseci nakon 11. svibnja, kada istječe trenutna šestomjesečna suspenzija slobodnog putovanja preko tih granica, rekao je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za radio ORF.

"Obavijestit ćemo Europsku komisiju u nadolazećim danima da ćemo morati produžiti te granične provjere", rekao je Karner (Austrijska narodna stranka, ÖVP), dodajući da je daljnja suspenzija pravila slobodnog putovanja šengenskog područja na tim granicama nužna u borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrija je prethodno u studenome 2022. odlučila produljiti pogranične kontrole na "šengenskim" granicama prema Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj. Ministar unutarnjih poslova tada je rekao da se radi o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi i da su donesene u dogovoru s nadležnim ministarstvima tih zemalja.

Pogranične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj bile su produljene do svibnja 2023., a prema Slovačkoj do 12. prosinca.

Ilegalne migracije jedan od mogućih razloga


Njemačka i Austrija u proteklom su razdoblju bilježile porast broja ilegalnih prelazaka granice, što se djelomice povezivalo i s viznom politikom Srbije, koja je ukinula vize zemljama poput Indije, Tunisa i Burundija, što je uzrokovalo porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja.


Srbija je u međuvremenu najavila usklađivanje svog viznog režima s režimom Europske unije.

Od migrantske krize 2015. na snazi su pogranične kontrole i na njemačko-austrijskoj kao i na njemačko-danskoj granici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!