Austrija ograničava rast stanarina

30.08.2023.

14:33

Autor: Hina/HRT/T.S.

Austrija ograničava rast stanarina

Austrija ograničava rast stanarina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Austrijska vlada objavila je da će na tri godine ograničiti rast stanarina kako bi građanima pomogla s visokim troškovima života.

Stanarine će moći rasti najviše pet posto godišnje, izjavio je vicekancelar Werner Kogler, dodavši da će mjera obuhvatiti oko 75 posto ugovora o najmu.

Vladina intervencija otklonila je prijetnju 15-postotnog skoka stanarina u pojedinim segmentima tržišta u 2024., dodao je kancelar Karl Nehammer.

Mjera bi trebala poduprijeti nastojanja da se obuzda rast potrošačkih cijena koje u u srpnju bile više za sedam posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju porasle su za osam posto.

Vlada najavljuje i pojačani pritisak na energetske kompanije kako bi prenijeti niže cijene plina i nafte na krajnje potrošače.

Planiraju ograničiti i cijene vinjeta za autoceste i 'klimatske karte' za javni prijevoz.

- I dalje ćemo nastojati izravno pomagati ljudima kako bi mogli podmirivati troškove života, naglasio je Nehammer.

Izravne mjere pomoći i porezne olakšice građanima u razdoblju od 2024. do 2026. stajat će državni proračun do 40 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!